dinsdag 19 maart 2013

Is er in Cyprus geblunderd?


Ja natuurlijk. Net als in IJsland hebben ze er toegestaan dat er een onevenredig grote financiële sector ontstond. Mocht zich ooit een bankenprobleem voordoen - en dat is nu het geval - dan dondert dat hele eiland om. En nou mag de EU dat probleem even oplossen?
Mij lijkt het niet meer dan vanzelfsprekend dat de ministers van financien daar even goed over nadenken en de gekozen oplossing - Cyprus schraapt zelf maar even 40% van het probleem bij elkaar - heeft mijn zegen. En dus moeten de Cyprioten te rade bij zichzelf en de Russen. Want het heeft er toch alle schijn van dat een zeer groot deel van de Cypriotische banktegoeden uit het land van Poetin afkomstig zijn.
Was het nou slim om ook de kleine spaarders mee te laten doen? Ja en nee. Nee, omdat nu niemand meer gelooft dat het depositogarantiefonds nooit ter discussie zal worden gesteld. Dijsselbloem heeft zich inmiddels gehaast te verklaren dat het hier om eenmalige maatregel gaat die niet zal worden herhaald maar dat gelooft niemand. Wanneer een land serieus in problemen geraakt is het beslist redelijk wanneer iedereen een beetje bijdraagt aan de oplossing ervan. Zo'n offer - en het doet echt pijn - mag dan ook van de kleine spaarders gevraagd worden. 3% is niet echt overdreven. Maar als de Cyprioten dit tussenvoorstel afwijzen, dan dondert de sector alsnog om en is iedereen alles kwijt. Je zou zeggen, wie zijn zegeningen wil tellen, weet wat hem te doen staat. Ik ben benieuwd.
Dat de Cyprioten boos zijn lijkt me logisch. Maar ze moeten hun kwade blikken niet op Brussel richten maar op hun eigen politici en dus op zichzelf. Dat Dijsselbloem nu een boel verwijten naar zijn kop geslingerd krijgt is even onredelijk als onvermijdelijk. Hij zal er wel tegen kunnen. Je kreeg wel een heel nare smaak in de mond bij de verklaringen van zijn voorganger, die Luxemburger, kom hoe heet hij ook alweer?

3 opmerkingen:

John Wervenbos zei

Jean-Claude Juncker. Uiterst ingewikkelde kwestie. Er loopt veel door elkaar en velen laat niet echt het achterste van hun tong zien. Steekspel. Een aantal Cypriotische politici en bestuurders stellen hun hoop in een pas geleden gevonden gasbel in de wateren rond de kust van hun eiland. Dat zou als wisselgeld gebruikt kunnen worden. Leningen van de kant van de Russen in ruil voor meer invloed op kosten en baten van exploitatie van dat veld. Wisselgeld. Naar natuurlijke economische hulpbronnen (willen) grijpen als tijdelijke uitkomst. Tja wij hadden/hebben ons Slochteren, nietwaar. Radio-uitzending: Brussel ongerust over Cyprus (NOS, 20-13-2013). Wellicht deels een broodje aap verhaal? De zaak gewoon maar eens rustig gaan volgen zonder overhaaste conclusies, denk ik voor mezelf. Mensen rollen over elkaar heen met uiteenlopende opinies te trekken over deze kwestie. Wel heel cruciaal deze ontwikkelingen in Cyprus en de Europese Unie natuurlijk. Neem bijvoorbeeld ook een analyse van Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance: 'Beoordelingsfout om Cyprus zelf keuzes te laten maken' (NOS, 20-3-2013).

enno nuy zei

Bennink heeft in mijn ogen gelijk. Ben benieuwd hoe de Russen zullen reageren. Naar gas of olie boren in (inter)nationale wateren rond een eiland dat door Griekenland en Turkije betwist wordt is natuurlijk een prachtscenario voor een boel gedoe, er zijn oorlogen om minder begonnen.

John Wervenbos zei

In mijn reactie hierboven zijn wat kromme zinnen geslopen. Per ongeluk verhaspeld. Ja, vandaag onderhandelen Russen en Cyprioten met elkaar. We zullen zien. Dit houdt mij ook bezig. Op een Facebook pagina ook wat aandacht aan besteed. Tja en dan ook de tensions tussen de Turken en Cyprioten. Het is wat allemaal.