woensdag 13 maart 2013

Hongarije: lakmoesproef voor Europa


De Hongaarse minister-president Viktor Orbán heeft met zijn Fidesz een absolute meerderheid in het Hongaarse parlement behaald. Hij zit daar dus met zijn kornuiten in opdracht van het Hongaarse volk en omdat je nooit zeker weet of je daar over 10 jaar nog zit, besloot hij de Grondwet eens flink op te schudden. Op grond van die nieuwe Grondwet worden daklozen paria's, wordt de pers gebreideld en heeft de Nationale Bank zich te schikken naar de wensen van de overheid. Ook is bepaald dat een hernieuwde Grondwetswijziging slechts mogelijk is met 2/3 meerderheid. Daarmee heeft Fidesz zich ervan verzekerd dat hun beleid een stevige en structurele toekomst heeft. Het Hongaarse volk heeft in zijn eigen voet geschoten.

De vraag is nu wat Europa doet aan deze nieuwe Europese bijna-dictatuur in eigen gelederen. Bulgarije en Roemenië behoren weliswaar tot de EU maar zij worden voorlopig niet toegelaten tot Schengen, met name vanwege de maar moeilijk te beteugelen corruptie aldaar. Maar het zijn wel democratieën en laten we eens naar hun huishoudboekje kijken: het begrotingstekort van Bulgarije bedraagt in 2014 1,0% en dat van Roemenië 2,2%. Terwijl het begrotingstekort van Hongarije 3,4% bedraagt.

Barosso en Schulz hebben Orbán op diens vestje gespuugd, ongetwijfeld in de meest diplomatieke bewoordingen, maar daar heeft deze Hongaar totaal geen boodschap aan. Mijn stelling is dat de EU hier keihard dient op te treden en Hongarije het stemrecht dient te ontnemen. Dat zal juridisch wel niet eenvoudig zijn maar zijn er betere signalen van ondemocratisch handelen denkbaar dan het breidelen van de pers, het manipuleren van de rechtsstaat en het politiseren van de nationale bank? Klik voor een gedetailleerder verslag inzake de nieuwe Hongaarse grondwet op de volgende link.

http://www.ams.pvda.nl/general/Newsletter/Hongarije%5B2%5D/Hongarije

Geen opmerkingen: