maandag 25 maart 2013

Een politieke partij verbiedt men niet


Er gaan in Duitsland bij voortduring stemmen op om de partij van de rechts-radicale nazi adepten van de NPD in Duitsland te verbieden. Eerdere pogingen hiertoe strandden op de hogere rechters die een verbod van vereniging op politieke gronden terecht niet acceptabel achtten in een rechtsstaat.
Momenteel is die discussie weer uiterst actueel na de ontmanteling van de National Sozialistische Untergrund, verantwoordelijk voor de laffe moord op een aantal Turkse inwoners in Duitsland. Angela Merkel weigert, mijns inziens terecht, een nieuwe poging om de NPD te laten verbieden. Opmerkelijk is dat vooral de SPD zich sterk maakt voor zo'n verbod en de regering nu van slapte beschuldigt. FDP en de Groenen steunen de regering, terwijl de zusterpartij van de CDU, de CSU het weer met de SPD eens is.
Inmiddels heeft ook de Centrale Joodse Raad, bij monde van haar vice-voorzitter Charlotte Knobloch zich in de discussie gemengd. Zij noemt de opstelling van de regering een "rampzalige verzaking van de publieke zaak".
Nu mag de CJR vinden wat zij vindt maar het maakt op mij op zijn zachtst gezegd een merkwaardige indruk dat men daar voor het verbod van een politieke partij kiest. In mijn ogen moet men zo'n partij al deze media-aandacht niet gunnen en is het verstandiger te vertrouwen op het gezonde verstand én historisch besef van de gemiddelde Duitse burger.

Geen opmerkingen: