maandag 25 maart 2013

Cyprus revisited


De kleine spaarder is gered, twee banken die het allemaal niet meer snapten onder curatele gezet, de grote spaarders zijn alles kwijt en de Russen kwaad. Gestolen geld wordt nu nog een keer gestolen, zegt Medvedev.
Kan wel zijn maar toen de Cyprioten aanbelden om hulp lieten de Russen weten dat die Cyprioten niets hadden waar de Russen warm voor liepen. From Russia with love. De Cyprioten stemden in VN-verband altijd in lijn met het Russisch beleid, nooit in overeenstemming met EU-standpunten. Dat zullen ze nu wel afleren. In tijden van nood leer je je echte vrienden kennen.

Ik vind wat er nu gebeurt perfect. Cyprus is gewoon een klein eilandje en ze moeten terug naar een economie van herders en toeristen. Een bankenunie zou paal en perk moeten stellen aan de omvang van een financiële sector in een EU-lidstaat, dan kan dit tenminste niet nog eens gebeuren.
We snappen natuurlijk allemaal heel goed waarom die nare Juncker zo'n lullig commentaar op Dijsselbloem had: dat Luxemburg is vermoedelijk net zo risicovol gestructureerd als IJsland en Cyprus. De tijd zal het leren.

Nu moeten nog vooral de Nederlandse journalisten ophouden met te benadrukken dat Dijsselbloem zo geblunderd zou hebben. Het is de facto en aantoonbaar onjuist. Het aanpakken van de kleine spaarders was een voorstel van de Cypriotische regering zelf. Wat mij betreft doet Dijsselbloem het uitstekend.

Ik denk overigens niet dat al die Russische witwassers lijdzaam gaan toezien hoe hun kapitaal in één keer verdampt. Daar komt nog wel gedoe van, vrees ik. En wat te denken van die Britse expats? Eens afwachten hoe Cameron daar op reageert.

Maar vooral is het van belang dat de Cyprioten zich realiseren dat ze deze crisis kunnen overwinnen dankzij Europa. Ik weet het, dat eilandje is de EU binnengefietst door de Grieken omdat het hun de beste verdediging tegen de Turken leek. Met Cyprus in de EU konden de Grieken hun claim op het eiland overeind houden. Ach, wie heeft hier nou eigenlijk géén boter op het hoofd?

Geen opmerkingen: