vrijdag 1 maart 2013

Der diebische Staat


In de platenverzameling van mijn ouders trof ik onder meer Der diebische Elster van Rossini aan en dat bleek heerlijke muziek te zijn. Ik heb de plaat in mijn jeugd grijs gedraaid. Klik maar eens op de link hieronder, een voortreffelijke uitvoering onder leiding van Gustavo Dudamel, een van de meest enthousiasmerende dirigenten.
De ekster is natuurlijk hét icoon van steelgedrag, zij het dat het dan om uiteindelijk volkomen onschuldig gedrag gaat, het beestje houdt nu eenmaal van blingbling en kan er niet afblijven.
Wie ook steelt? Israël, en niet zo'n beetje ook. Want behalve dat deze staat de Palestijnen over de grens heeft gekieperd en het beoogde tot een minimum gereduceerde stukje land van de Palestijnen volplempt met illegale nederzettingen, heeft de staat Israël ook de Golanhoogte bezet. Die hoogte is, zoals u weet, van Syrië. Laten we voor het gemak nu eens aannemen dat die bezetting vanuit militair-defensief oogpunt niet geheel zonder ratio is. Maar een bezetting is natuurlijk per definitie tijdelijk, zodra het gevaar geweken is, dient het landjepik ongedaan gemaakt.
Maar nu blijkt er op die Golanhoogte, of eigenlijk daaronder, in grote hoeveelheden olie te vinden. En wat hebben die Israëliers nu gedaan? Inderdaad, een concessie afgegeven om die olie te winnen. Dat gebeurt door een Israelisch-Amerikaanse onderneming waaraan onder meer Dick Cheney en Rupert Murdoch verbonden zijn, jawel! Je kunt het niet bedacht krijgen maar dit is harde werkelijkheid.

Israël is het contact met de gezonde wereld geheel kwijtgeraakt, Netanyahu is een grote bedreiging voor de wereldvrede. Israël is een dievenstaat in het kwadraat.

http://www.youtube.com/watch?v=ezt0R12pEQg

bron: NRC
foto: Volkskrant

Geen opmerkingen: