woensdag 13 maart 2013

Schaliegas geen Haarlemmerolie


De geopolitieke verhoudingen zouden sterk wijzigen. De VS zouden volledig in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien. En Europa zou niet meer alleen aangewezen zijn op Rusland. Het enige wat we hoefden te doen was het omhooghalen van schaliegas, u weet wel, aardgas dat opgesloten zit in gesteente maar er heel gemakkelijk uitgehaald zou kunnen worden.
Louise Fresco publiceerde onlangs nog een artikel over de onterechte scepsis jegens de wetenschap en een van haar argumenten was nu juist dit schaliegas. Laten we maar blij zijn met die wetenschap, want nu weten we in korte tijd al een heleboel meer. De winning van schaliegas leidt tot ernstige waterverontreiniging (zware metalen en radioactieve stoffen), ernstige luchtverontreiniging (de emissie van methaan neemt toe en methaan is een 25 keer sterker broeikasgas dan kooldioxide) en tot slot neemt het risico op aardbevingen rond winningsgebieden aanzienlijk toe.
U mag alle adjectieven zoals 'ernstig' en 'aanzienlijk' weglaten. Maar wanneer we bezien welke maatregelen genomen kunnen worden om deze neveneffecten van de winning van schaliegas tegen te gaan, moet ik toch sterk denken aan dat prachtige boek Waarom de hel naar zwavel stinkt van Salomon Kroonenberg. Als hij eenmaal is aangeland bij het middelpunt van de aarde en aan zijn reis terug begint, staat hij er versteld van hoe snel hij al tekenen van menselijk ingrijpen in de natuur aantreft.
In Nederland is een rapport over de winning van schaliegas in de maak. Dat wordt opgesteld door Witeveen+Bos in samenwerking met Fugro en Arcadis. Het verschijnt op 1 juli aanstaande. We komen er hier nog wel vaker op terug.

Geen opmerkingen: