vrijdag 13 maart 2015

Een nieuw risico van too big to fail?


Ik ben wel gecharmeerd van de directeur van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot. Hij neemt heldere en goed onderbouwde posities in, ongeacht het weerwoord dat hij krijgt. Zo was hij geen voorstander van de kapitaalinjectie waarmee de ECB inmiddels is begonnen.

Hij vreest nieuwe zeepbellen wanneer de kapitaalinjecties vooral naar de aandelenbeurzen vloeien. Een niet ondenkbeeldig risico, met name wanneer banken hun verantwoordelijkheid niet oppakken om kapitaal door middel van kredieten in de economie te stoppen. Ondanks dit risico was ikzelf overigens voorstander van de maatregel van Draghi c.s.

Er is echter nog een ander risico volgens Knot en dan met name een risico als gevolg van de Bankenunie. Daardoor kunnen megabanken ontstaan met als consequentie dat er opnieuw banken komen die too big to fail zijn.

Dat mag in ieder geval nooit meer voorkomen. In Nederland hebben we van oudsher een sterke financiƫle sector maar de vijf grootste banken in ons land hebben een aandeel van tachtig procent in de nationale bankenmarkt. En onze drie grootste banken hebben driekwart van de hypotheekmarkt onder hun hoede. Dat is een onwenselijke situatie.

In de VS mag een bank door fusie of overname nooit meer dan tien procent van alle uitstaande leningen in een sector bezitten. Dat lijkt me een veilige positie en de EU doet er goed aan snel met maatregelen te komen.

Geen opmerkingen: