zaterdag 14 maart 2015

Is het einde van de Europese droom nabij?


Ik houd niet van doemdenken (noch van complotdenken) maar blind zijn voor de donkere wolken die zich boven het Europese Project ontwikkelen is wel de ultieme vorm van naïveteit. Ik had lange tijd sympathie voor de Grieken maar moet daar steeds meer van terug komen.

Grieken en tragedie, het zijn haast synoniemen. Maar dat de Grieken in het postkoloneltijdperk zijn leeggezogen door de gekozen politieke kasten, is toch echt hun eigen schuld. Ze hebben driftig geprofiteerd van de Europese subsidies en Europese toeristen. Tot ze erachter kwamen dat de puissant rijke elites nul belasting betaalden en zo de Griekse schatkist leeg roofden.

Het heeft geen zin te jeremiëren dat we de Grieken nooit tot het Europese Project hadden mogen toelaten: it is as it is, deal with it. In tegenstelling tot de Ieren en Portugezen slagen de Grieken er niet in de broekriem aan te halen en voor een deel is dat begrijpelijk. Namelijk voor dat deel dat ons leert dat de rijke Grieken nog steeds nul belasting betalen en voor dat deel van de arme Grieken dat viel voor de beloften van linkse populisten.

Dat de Grieken moeite hebben met het rigoureuze regime van de trojka is begrijpelijk. Maar wat is hun reactie: schijt hebben aan de pijn die de Ieren en Portugezen hebben geleden, een grove belediging van de Spanjaarden, dreigen met referenda, dreigen de poort voor immigranten wagenwijd open te zetten, dreigen met een Grexit, misselijkmakende retoriek over het Duitse oorlogsverleden en ongekend ondiplomatiek optreden in de internationale politieke arena en vooral de weigering met concrete voorstellen te komen om inhoud te geven aan een onvermijdelijke hervormingsagenda.

Wanneer in return Europese politici - Dijsselbloem en Schauble voorop - ook de diplomatieke taal laten varen, ja dan weten we dat er serieuze problemen in aantocht zijn. Ach, dat zijn ze natuurlijk al heel erg lang maar nu is het echt vijf voor twaalf. Het ziet er niet naar uit dat de Grieken met bevredigende maatregelen kunnen of willen komen.

Een Grexit is dan onvermijdelijk. En wordt daarmee het lot van de Euro beslecht? Er staan genoeg populisten klaar, overal in Europa, om de val van de gezamenlijke munt te bespoedigen. Maar kom, nu sla ik toch nog aan het doemdenken! Natuurlijk gaat het niet zo. Natuurlijk bewaart iedereen zijn kalmte. Natuurlijk draaien de Grieken bij. Natuurlijk mag ik mijn Europese droom blijven koesteren!

Geen opmerkingen: