vrijdag 6 maart 2015

India's daughter


In 2012 deed zich in India een verkrachtingszaak voor die de wereld schokte. De pas afgestudeerde arts Jyoti Singh stierf aan de afschuwelijke verwondingen die zij bij die verkrachting opliep. De vriend die haar begeleidde en die ook ernstig werd mishandeld, overleefde het drama.
Er werden vier daders opgepakt waarvan een minderjarige. De minderjarige kreeg drie jaar celstraf en komt in december 2015 op vrije voeten. De drie andere daders werden ter dood veroordeeld. Er loopt nog een hoger beroep.

Leslee Udwin maakte een indringende en hartverscheurende documentaire onder de titel India's Daughter Klik op de titel om deze documentaire te zien. Hij vervult je met afschuw, vanwege de verschrikkelijke daden jegens het slachtoffer, vanwege het ontbreken van iedere vorm van moreel besef bij de daders, vanwege de verwerpelijke houding van de advocaat die de daders bijstaat en vanwege het onvermogen van de Indiase regering om daadwerkelijk iets te doen aan de positie van vrouwen in de Indiase samenleving.

Tegelijkertijd laat Udwin zien in welke omstandigheden de daders zijn opgegroeid en ook dat verhaal is treurniswekkend. Zij doet dat op zo'n manier dat je niet het gevoel krijgt dat de misdaad van deze jonge mannen daardoor in een milder licht moet worden beoordeeld. Integendeel. Maar het dwingt je wel je niet te beperken tot gevoelens van wraak. Wraak lost niets op en de doodstraf is de ultieme wraak. Er werd en wordt veel geroepen om de doodstraf, zeker na deze afschuwelijke verkrachting. En de houding van de dader, die in de gevangenis wordt geïnterviewd - maakt ook iedere vorm van mededogen onmogelijk.

De enige remedie tegen achterlijkheid is onderwijs in combinatie met het opheffen van sociaal economische achterstand. Ga er maar eens aan staan in een land als India. Rechtvaardigheid is een oefening in geduld. In India is vertoning van de documentaire door de rechter verboden. Een veeg teken.

Geen opmerkingen: