zaterdag 14 maart 2015

De Eerste Kamer moet echt weg, provincies ook


Eigenlijk was dit een verontrustend hypocriete verkiezingscampagne: de provincies hadden het moeten hebben over hun bestaansreden maar er is niemand die zich daarvoor interesseert. Dat alleen al is reden genoeg om idiote bestuurslagen op te heffen.

Dat geldt overigens ook voor de geldverslindende waterschappen. Waarom moeten gekozen bestuurders zich met onze watervoorziening bezighouden? Laat een uitvoerende dienst van deskundigen dat doen, aangestuurd door het parlement.




Er is niemand die dat soort bestuurders kent, er is niemand die kan beoordelen of ze hun werk goed doen. Dit soort verkiezingen hebben niets van doen met democratie. De verkiezingen voor de provinciale staten zijn alleen relevant voor zover daaruit afgeleid de samenstelling van de Eerste kamer wordt bepaald. Een rekentruc die niemand snapt en die niemand uit kan leggen.



Inmiddels wordt de parlementaire democratie steeds verder uitgehold en wordt de samenstelling van de Eerste Kamer steeds bepalender en beslissender. Dat is een onwenselijke situatie, omdat daarmee het mandaat dat een kabinet krijgt na de parlementsverkiezingen volledig wordt ontmanteld. Ik heb het maar niet over al die senatoren die zich wentelen in hun politieke macht en onderwijl niets anders doen dan hun eigen sectorale belangen verdedigen.

Ik ben zo langzamerhand politiek ontheemd geraakt maar weet wel dat ik aanstaande woensdag op D'66 stem en dat vermoedelijk ook bij de eerstvolgende Tweede Kamer verkiezingen zal doen. Het wordt tijd dat een andere kleur de kans krijgt aan te tonen dat het beter kan. Bovendien is D'66 voorstander van het afschaffen van de Eerste Kamer. Wat mij betreft kan dat niet snel genoeg gebeuren maar we hoeven ons geen illusies te maken. Voorlopig zal daarvoor geen parlementaire meerderheid zijn te vinden.

Maar een Eerste kamer die zichzelf respecteert begrijpt dat de tendens van voortsnellende politisering onmiddellijk moet worden gestopt. Als we al een senaat willen dan zou die hoogstens een eenmalig terugzendrecht van ondeugdelijk geachte wetsvoorstellen mogen hebben, meer niet.

Geen opmerkingen: