vrijdag 20 maart 2015

Dit kan niet waar zijn?


Joris Luyendijk leerde ons dat het gedrag van de menselijke soort die bankier heet niet alleen uit hebzucht is te verklaren. Dat mag misschien zo zijn, de krant staat deze dagen bol van de bankiers in binnen- en buitenland die zich net als in hun gouden tijden vóór 2008 gedragen als immorele graaiers en dieven.

De topman van ING gaat 28% meer verdienen en schuift nu jaarlijks 1,63 miljoen Euro naar zijn eigen bankrekening en daar mag hij nog eens 20% bij optellen als hij de door hemzelf bepaalde doelen haalt. De toplaag bij ABNAMRO geeft zichzelf 17% loonsverhoging en dat komt neer op ruim 100.000 Euro per persoon, erbij voor alle duidelijkheid.

Op Wallstreet zijn de bonussen inmiddels weer terug op het oude niveau: bij elkaar opgeteld zijn deze bonussen - 28,5 miljard dollar - twee keer zo hoog als alle inkomens van Amerikanen met het minimumloon bij elkaar. Of een andere vergelijking: de bonussen op Wallstreet vorig jaar zouden groot genoeg zijn om de 2,9 miljoen Amerikaanse barmannen en - vrouwen, of alle 1,5 miljoen verpleegkundigen in de VS, in één klap een minimumloon van 15 dollar per uur te geven.

Over Stephen Schwarzman van Blackstone - die dit jaar meer dan 1 miljard dollar gaat verdienen - zullen we het maar helemaal niet hebben.

Er zijn geen superlatieven meer te bedenken om dit soort gedrag te duiden. De politiek is niet bij machte en niet bereid om hier echt iets aan te doen. Daarmee levert de politiek zichzelf en ons allen uit aan een bende criminelen. Schaamteloze zelfverrijking terwijl de weinig verdienende bankmedewerkers op de nullijn worden gehouden of ontslagen worden en terwijl de bank haar eigenlijke taak - behalve het passen op uw en mijn centen is dat het verlenen van kredieten aan het bedrijfsleven - weigert uit te voeren en  - tot slot - terwijl de banken ons nu aan het voorbereiden zijn op een negatieve rente voor ons spaargeld.

Wie betaalt dus al die salarissen en bonussen? Juist ja, u en ik. Het stemt me eindeloos droevig, onze beschaving is ten dode opgeschreven, we zijn reddeloos verloren. Te pessimistisch? Wie kan me daarvan overtuigen? Met welke argumenten?

Geen opmerkingen: