vrijdag 6 maart 2015

Fijn Frankrijk, bedankt!


Terechte verontwaardiging toen Frankrijk opnieuw extra tijd kreeg om het begrotingstekort onder de overeengekomen drie procent te brengen. Wie is de Europees commissaris voor economische zaken en financiƫn? Moscovici, en waar komt die vandaan? Uit Frankrijk.

Maar de rek is er zo langzamerhand wel uit, ook Frankrijk zal er aan moeten geloven en de EU heeft inmiddels het door de Fransen aangekondigde bezuinigingspakket als onvoldoende gekenschetst. De Fransen moeten aanzienlijk meer dan vijftig miljard bezuinigen om de doelstellingen te realiseren.

Het probleem is dat de zwaarste bezuinigingen zich zullen voltrekken in het jaar dat Frankrijk naar de stembus moet om een nieuwe president te kiezen, 2017. De Franse minister van economische zaken waarschuwt voor stagnatie en recessie wanneer Frankrijk gedwongen wordt meer te bezuinigen dan nu is voorzien.

Gezien de manier waarop Europa landen als Ierland, Portugal en Griekenland heeft aangepakt - en dat was terecht en onvermijdelijk - is er geen enkele ruimte om Frankrijk een milder regime te gunnen. Maar er kleeft wel een nadrukkelijk nadeel aan het scenario dat zich nu lijkt te voltrekken. Op deze wijze ontstaat in Frankrijk een buitengewoon vruchtbare bodem voor het Front National. Marine le Pen wordt met twee vingers in de neus en drie lengtes voorsprong de nieuwe president. Het begin van het einde van de Europese Unie. Fijn Frankrijk, bedankt!


Geen opmerkingen: