dinsdag 24 maart 2015

VVD-stemmers zijn wel erg lankmoedig


Ook al verloor de VVD bij de laatste verkiezingen, de partij is nog steeds de grootste in ons land. Ondanks dat er een minister en twee staatssecretarissen af moesten treden. Ondanks een frauderend Tweede Kamerlid dat de onbeschaafdheid heeft gewoon terug te keren onder eigen naam. Ondanks een energiewoordvoerder die hardop in de trein uitlegt hoe de Groningers het beste belazerd kunnen worden en die nu plotseling opstapt omdat hij neveninkomsten - nota bene uit een betrekking die aan zijn portefeuille raakte - 'vergat' op te geven, net als zijn collega uit Venlo trouwens die een paar bonnetjes over het hoofd zag. Ondanks een minister die paranoïde complotten fantaseert om te verklaren waarom haar partijgenoten tot de orde worden geroepen. Ondanks een senator die grossiert in commissariaten om er een hoop geld mee op te strijken zonder ergens ook maar een milliseconde op te letten. Ondanks wethouders die bij bosjes moeten aftreden, sommige waarvan zelfs wegens corruptie, witwassen en wietteelt.



Ik vind het knap dat zo'n partij niet genadeloos wordt afgestraft door het electoraat. Daar zijn volgens mij twee redenen voor. De VVD is van oudsher dé partij voor ondernemend Nederland en is van even oudsher sterk in old boys networks. En op de tweede plaats is er het optreden van de premier. Er wordt hem van alles verweten - geen regie, te veel de eeuwige (glim)lach - maar dat alles kan niet verhelen dat hij als premier een ijzersterk imago heeft opgebouwd. Dat doet mij wel eens verzuchten: jammer dat die man bij de verkeerde partij zit.


Toch moet er iets ernstig mis zijn in het DNA van VVD-politici. Ze lijden allemaal aan hevige selectieve vergeetzucht en ze hebben weinig op met het begrip integriteit. Toegegeven, de VVD heeft inmiddels wel een strenge integriteitscommissie maar die moet nu wel erg vaak optreden. Bij een goed functionerende en gezonde politieke partij moet zo'n commissie in slaap dommelen.





Geen opmerkingen: