maandag 6 september 2021

De faux-pas van Kristien Hemmerechts

 

De Belgische schrijfster Kristien Hemmerechts gaat weer naar de kerk. Zo deelde zij mee in een interview in het Belgische Knack en in het interviewprogramma VRT.NWS. Zij praat liever niet over 'geloof' maar eerder over een gevoel, waarbij ze vooral de ik-gerichtheid van de hedendaagse mens hekelt. Op zich heeft ze daar volkomen gelijk in maar dat betekent niet dat kerkgang een voor de hand liggend antwoord is. Nu gaan wij niet over de gevoelens van andere mensen en dus hebben we de keuze van Kristien Hemmerechts gewoon te respecteren.

Waarom hier dan toch aandacht aan besteed? Welnu, in de eerste plaats vind ik het altijd weer jammer wanneer een gerespecteerd lid van de internationale samenleving besluit zich tot een kerkgenootschap te wenden. In mijn beleving wordt dan ook afstand genomen van de soms misschien lastige maar uiteindelijk altijd verhelderende rede. Omdat er meer zou zijn tussen hemel en aarde. Maar in deze casus is er nog iets anders aan de hand. In het tv-interview zegt Hemmerechts dat haar omgeving overwegend heel positief reageert op haar 'coming out'. Maar in het interview in Knack maakt ze melding van vrienden die rabiate atheïsten zijn en haar om haar keuze afwijzen.

De Belgische publicist Marc Kloostermans bekritiseert haar om deze kenschets 'rabiaat'. De reactie van Hemmerechts op dit verwijt luidt als volgt: "het lag niet in mijn bedoeling om atheïsten ‘vuil’ te maken, ik heb gewoon een aantal keer ondervonden dat atheïsten heel heel stellig kunnen zijn in hun overtuiging, vandaar het woord ‘rabiaat’; misschien heeft het voor jou andere connotaties dan voor mij".


Dat nu, vind ik vreemd. Zeker voor een schrijver of schrijfster. Andere connotaties bij het woord 'rabiaat'? Wat betekent dat woord dan eigenlijk? Ik kom op ENCYCLO.nl de volgende verklaringen tegen: Bezeten  Dol Doldriftig Dolzinnig Driftig Fel Verwoed Woedend fanatiek (Woordfeit: Het Nederlandse rabiaat is overgenomen uit het Duits, waar rabiat `woedend` en `rücksichtslos`, oftewel `nietsontziend`, `meedogenloos` betekent. Het is afgeleid van het middeleeuws Latijnse rabiatus `woedend`, het voltooid deelwoord van rabiare `woeden`)

Andere connotaties, Kristien Hemmerechts? Welke dan? Atheïsten kunnen heel stellig zijn in hun overtuiging? Tja, wat is daar mis mee? Atheïsten kunnen gewoonlijk onmiddellijk op een epitheton ornans als 'rabiaat' of 'militant' rekenen. Onzin natuurlijk, dit soort adjectieven geven alleen maar blijk van onverdraagzaamheid aan de kant van degene die ze uitspreekt. Meer niet. De essentie van atheïsme is nu juist dat de godsidee, de mogelijkheid van iets goddelijks per definitie afgewezen wordt. Daarmee is men niet militant, noch rabiaat.

Geen opmerkingen: