woensdag 29 september 2021

Over vaccineren, vaccinweigeraars en de gevolgen daarvan

 

Het lukt mij maar niet ook maar enig begrip op te brengen voor antivaxxers. Ook vind ik het ethisch aanvaardbaar antivaxxers niet toe te laten tot een intensive care afdeling van een ziekenhuis. De ic's worden momenteel voornamelijk bezet door vaccinweigeraars. Die mensen hebben meer of minder principiële bezwaren tegen een vaccin maar als ze (dientengevolge) ernstig ziek raken, laten ze zich wel op een ic opnemen. Daar worden ze volgestouwd met medicijnen om hun leven te redden. Waar dan de principes zijn gebleven die hen ertoe brachten een vaccin af te wijzen, 't is mij een raadsel. Omdat je een medicijn dat je kan beschermen tegen een ernstige ziekte afwijst kom je in het ziekenhuis terecht, waar je je vol laat spuiten met medicijnen die je van diezelfde ernstige ziekte moeten genezen?


Begrijpt u dat ik dat als een ernstige vorm van verwijtbare domheid beschouw? Maar nu komt het ergste: doordat de ic's nu vooral bezet worden door antivaxxers, komen mensen met andere ernstige ziektes dan deze pandemie niet in aanmerking voor een levensreddende of levensverlengende behandeling. Iemand met kanker moet keurig wachten tot iemand met Corona is hersteld. Vindt u dat ethisch aanvaardbaar?

Het is om deze reden dat ik het ethisch aanvaardbaar vind om antivaxxers geen toegang tot een ic te verlenen. Vorige week stond er in de Volkskrant een interview met een ic-patiënte die volhardde in haar weigering zich te laten vaccineren. Verontwaardigd vroeg zij zich af waarom ze de vraag of ze zich nu wél zou laten vaccineren voorgelegd kreeg. Om de vraag vervolgens ontkennend te beantwoorden. Sommige mensen zijn gewoon de weg kwijt. En diezelfde mensen die de weg kwijt zijn lopen nu te hoop tegen de Corona-pas. Maar die pas is er nu juist gekomen omdat teveel mensen weigerden zich te laten vaccineren! Sommige mensen kunnen dus ook niet nadenken.

Treurig wordt het als mensen én de weg kwijt zijn én niet meer na kunnen denken.

Geen opmerkingen: