zondag 12 september 2021

Buitengewoon bewustzijn

 

Peter Godfrey-Smith hield zich jarenlang bezig met onderzoek naar octopussen en meerkatten. En schreef daar een fascinerend boek over. Bij tijd en wijle ook een complex en lastig boek, zeker wanneer hij beschrijft hoe het proces van waarnemen en reageren verloopt bij verschillende organismen.De oorsprong van het bewustzijn ligt in zee, de chemie van het leven is aquatische chemie. 

Octopussen, ze worden koppotigen genoemd, hebben op een gegeven moment afstand gedaan van hun beschermende schelp, vermoedelijk omdat ze meer hinder dan voordeel van die bescherming ervoeren. Wist u dat een octopus door een gat ter grootte van zijn oogbol kan glippen? En dat ze een ongekend geavanceerd zenuwstelsel hebben en toch maar hoogstens twee jaar oud worden? Waarom zoveel energie in een zo groot en complex brein stoppen als je er maar zo kort van genieten kunt?

Er is nog veel meer wetenswaardigs over de octopus te melden. Wilt u meer weten, kijk dan eens naar de boekbespreking hier of beter nog, koop dit boek, u bent een rijker mens nadat u het gelezen hebt.


Geen opmerkingen: