vrijdag 5 februari 2016

AfD, een neo-conservatieve beweging in Duitsland


In Duitsland is al enige tijd een populistische partij actief die inmiddels is uitgegroeid tot de derde partij van dat land. Het sentiment waarop deze beweging een factor van belang is geworden is de angst om het cultuureigene te verliezen als gevolg van massale instroom van asielzoekers.
In de NRC van 4 februari staat een interessant interview met de partijideoloog, Marc Jongen, docent filosofie in Karlsruhe.

Jongen analyseert de welkom-houding van merkel als een overreactie: waar Duitsland voorheen doorschoot in het kwade, doet het dat nu in het goede. De samenleving verzet zich daartegen en daarmee is een perfecte voedingsbodem ontstaan voor partijen als AfD. De partijnaam zelf is een reactie op een uitlating van Merkel dat er geen alternatief voor de redding va de Euro zou zijn.

AfD afficheert zichzelf als een pro-Europese partij maar zonder de Euro en zonder Schengen. Meebetalen aan opvang in de regio ja, ruimhartig asielbeleid nee. Bootvluchtelingen moeten worden teruggestuurd.  De partij krijgt nogal eens het predikaat extreem-rechts opgeplakt maar Jongen verzet zich daartegen. AfD is een neo- of liberaal-conservatieve partij. Ze staat voor de tradities van de verlichting, de christelijke erfenis, het humanisme, het Romeins recht en de Griekse filosofie, vlijt, orde, degelijkheid, correctheid en meer speelruimte voor bedrijven. En AfD staat ook voor het traditionele gezin, de Duitse Leitkultur.


Jongen heeft een voorkeur voor het begrip avant-garde-conservatief. Hij verzet zich tegen de vooruitgangsfilosofie die ertoe zou kunnen leiden dat eenmaal verworven vrijheden of waarden voor eeuwig in beton gegoten worden. Terugkeren op je pad is geen schande, aldus Jongen. Dat hoeft geen achteruitgang te betekenen. Waar het om gaat is de zoektocht naar duurzame waarden.

Vind ervan wat u ervan vindt. Maar alles wijst erop dat de AfD een politieke factor van belang is geworden. We zullen ze gaan tegenkomen bij de volgende Duitse verkiezingen. Er ontstaat een nieuwe werkelijkheid. Dit is wat de moderne Europeaan zich wenst, kennelijk. Van Wilders moet Jongen overigens niets hebben en dat stelt me dan weer een klein beetje gerust.

Geen opmerkingen: