vrijdag 5 februari 2016
TTIP revisited
TTIP, u kent het nog wel, het beoogde handelsverdrag tussen Europa en de VS. Dat verdrag war onze minister Ploumen zich godbetert sterk voor maakt. Het belangrijkste knelpunt in dit verdrag is het zogeheten ISDS, een arbitragehof dat disputen tussen bedrijven en overheden bindend beslecht. Maar wel met als consequentie dat bedrijven iedere overheid kunnen aanklagen die hen in de weg staat bij hun expansiedrift. Dat kan leiden tot situaties waarin staten veroordeeld worden tot astronomische compensaties aan bedrijven die in die staten niet kunnen investeren op grond van nationale wetgeving. Vraag het maar eens aan de Canadezen die in het kader van NAFTA gigantische boetes opgelegd hebben gekregen ten gunste van Amerikaanse bedrijven.
Nu dacht de EU daar iets op gevonden te hebben door het arbitragehof niet te laten bezetten door drie ingehuurde advocaten maar door er een gerechtshof van te maken, het ICS. Dit hof zal worden bezet door rechters en de rechtspraak zal in de openbaarheid plaats moeten vinden.
De organisatie van Duitse rechters heeft zich tegen dit EU-voornemen verzet, met als belangrijkste argument dat ook buitenlandse bedrijven uitstekend terecht kunnen bij de bestaande infrastructuur voor rechtspraak. De oprichting van speciale rechtbanken voor speciale groepen achten de Duitse rechters fundamenteel onjuist. En waarom zou er een geheel eigen rechtssysteem voor investeringsbescherming moeten komen? Waarin de rechters ook nog eens gerekruteerd worden uit een kleine kring van juristen met ervaring in internationale investeringskwesties.
Bron: de Volkskrant
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten