zaterdag 6 februari 2016

Wat is er nu echt aan de hand?


Er is veel gedoe over de kinderombudsman. Opeens is daar het bericht dat de nieuwe ombudsman Reinier van Zutphen wil dat de internationaal vermaarde en veel geprezen Marc Dullaert zo spoedig mogelijk opstapt. Hij wil niet kwijt waarom hij dat wil maar de Tweede Kamer commissie heeft het geaccepteerd. Vervolgens biedt Dullaert aan gedurende de zoektocht naar een opvolger aan te blijven om de voortgang in de werkzaamheden niet te frustreren maar ook daar heeft van Zutphen geen zin in.

Als van Zutphen vervolgens door een NOS-verslaggever gevraagd wordt wat er nu aan de hand is krijgt die te horen dat hij de verkeerde vraag stelt en doet het ombudsorakel het verder het zwijgen toe. Dat is natuurlijk een wanvertoning.


Ik vind dat de samenleving recht heeft op openheid van zaken. Waarom moest Dullaert nou vertrekken? Het argument dat naar buiten is gedruppeld - namelijk dat van Zutphen maar één keer de gelegenheid krijgt zijn eigen team samen te stellen - is te belachelijk voor woorden. Het is ook een belediging om met zo'n kluit het riet in gestuurd te worden.

Het meest navrante is wel dat van Zutphen zichzelf hiermee volkomen buitenspel heeft geplaatst. Welke burger zou deze man nog willen vertrouwen? En het instituut ombudsman heeft nu toch echt volkomen onnodig schade opgelopen.
De ombudsman is er voor burgers die in contact proberen te treden met de overheid en daarbij het gevoel krijgen tegen een muur op te lopen, geen heldere antwoorden of genoegdoening te krijgen. De ombudsman moet de muur tussen overheid en burger slechten. De ombudsman dient klaarheid te brengen in overheidsmist.

Reinier van Zutphen heeft zichzelf nu al volledig gediskwalificeerd. Maar wie gaat ons nu vertellen wat er echt aan de hand is?

Geen opmerkingen: