donderdag 25 februari 2016

Stem niet of stem ja


In de NRC van 24 februari een interview van Hubert Smeets met de Letse minister van buitenlandse zaken Edgars Rinkevics. Hij begrijpt dat het komende referendum in Nederland niet zozeer over Oekraïne als wel over het Europese project gaat. Jammer dat dan uitgerekend Oekraïne het onderwerp moet zijn.

Hij waarschuwt en wijst er nog eens op dat dit referendum Poetin als een geschenk uit de hemel komt. Als er één doel is in de buitenlandpolitiek van Poetin is het wel het splijten van Europa. We mogen niet vergeten dat Rusland de laatste jaren twee provincies van Georgië heeft geannexeerd, vervolgens de Krim en de oostelijke regio's van Oekraïne.

De Russen hebben het begrip "Roesski mir" geïntroduceerd en dat concept rechtvaardigt Russisch ingrijpen overal waar etnische Russen deel uitmaken van de bevolking. Iedereen snapt dat de Baltische staten zich ernstige zorgen maken. Want zij mogen dan wel lid van de NAVO zijn, het is maar de vraag of de NAVO bereid is hen militair te verdedigen wanneer Poetin zijn vizier op Riga, Tallin en Vilnius richt.

Voorts wijst Rinkevics erop dat de EU zich nooit dwingend heeft opgesteld en verwijst daarbij naar Armenië dat deelnam aan het Oostelijk Partnerschap van de EU maar uiteindelijk toch voor de Euraziatische Economische Unie van de Russen koos. Het Associatieverdrag gaat niet over een lidmaatschap van de EU, aldus Rinkevics: er is geen verborgen agenda. Maar zo'n verdrag is een onmisbare stap om te voorkomen dat Oekraïne wegglijdt in de richting van georganiseerde misdaad en geweld, corruptie en nieuwe migratiestromen.

U kent mijn standpunt inmiddels en ik herhaal het hier nog maar eens. Laat u niet misleiden door Baudet en Roos, die geen idee hebben van wat ze overhoop aan het halen zijn. Negeer dat referendum. Maar als u vindt dat het uw democratische plicht zou zijn om ook bij een referendum te gaan stemmen, stem dan ja.

Geen opmerkingen: