vrijdag 26 februari 2016

Professor Lamme is de weg kwijt



Ruim baan in de NRC van vandaag voor professor dr Victor Lamme die in DWDD al eens mocht beweren dat er in een specifieke euthanasiekwestie feitelijk sprake was van moord. Lamme is hoogleraar cognitieve neurowetenschap en hij richt zijn pijlen dit keer exclusief op de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.

Zijn betoog is dat deze vereniging gebruik maakt van marketingtechnieken en om die reden een halt toegeroepen dient te worden. Lamme vraagt zich hardop af of de website van de vereniging niet op slot moet. En en passant zou ook "de week van de euthanasie" verboden moeten worden.

Kom, dat is krasse taal van deze academicus. Ik zal niet bestrijden dat de mens in het algemeen licht beïnvloedbaar is maar om nou te stellen dat er een communis opinio dreigt te ontstaan dat van mensen verwacht wordt zich vrijwillig voor geïnstitutionaliseerde zelfmoord aan te melden, dat gaat mij toch te ver.

De farmaceutische industrie mag haar marketing niet direct op de consument richten. Waarom mag de NVVE dat dan wel?, vraagt Lamme zich af. Nou, weledelgeleerde heer Lamme, omdat de NVVE een vereniging is en zich als zodanig kan beroepen op de Grondwet.


En een vereniging heeft het recht haar gedachtegoed onder de aandacht van de buitenwereld te brengen. Het enige wat de NVVE bepleit is het recht op zelfbeschikking voor al diegenen die daar belang aan hechten. Waar staat geschreven dat iedere Nederlandse burger geacht wordt zich tijdig te laten euthanaseren, weledelgeleerde heer Lamme?

Het is de heer Lamme kennelijk ontgaan dat er veel maatschappelijke, religieuze en politieke weerstand is tegen dat recht op zelfbeschikking. Dat is op zich geen probleem, we mogen met elkaar van mening verschillen. Maar laten we elkaar dan ook het recht en de ruimte gunnen ieders standpunt uit te venten en toe te lichten.

Als de weledelgeleerde heer Lamme zijn zin krijgt, wordt het wel heel erg stil op internet. Daar is uit het oogpunt van de volksgezondheid wellicht iets voor te zeggen maar we moesten toch maar ver weg blijven van de rabiate opvattingen van de weledelgeleerde heer Lamme.

Geen opmerkingen: