woensdag 3 februari 2016

Ondertussen in Israël


In een groot artikel in de NRC van 29 januari geeft correspondent Derk Walters een overzicht van de actuele status van Israël. Netanyahu noemt de beweringen van de Amerikaanse ambassadeur over dubbele Israëlische standaard (een voor Israëliërs, een voor Palestijnen) onacceptabel en onwaar. En soortgelijke opmerkingen van de Zweedse minister van buitenlandse zaken noemt hij zelfs schandalig, immoreel, onrechtvaardig en misleidend.

Daarnaast ruziet Israël al maanden met Brazilië dat de voormalig kolonistenleider Dani Dayan weigert te accepteren als Israëlisch ambassadeur. En zelfs de Chinese president is een verklaard voorstander van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.


Ilan Baruch, oud-ambassadeur van Israël in onder meer Zuid Afrika noemt zijn volk neurotisch: als Israëliërs het gevoel hebben dat ze in een hoek worden gedrukt, worden ze agressief. Volgens Baruch interesseert het Netanyahu niets hoe zijn reputatie in het buitenland is, hij heeft alleen belangstelling voor zijn kiezers. Baruch werd op tv uitgemaakt voor landverrader toen hij vraagtekens plaatste bij de Israëlische reacties op Zweden en Brazilië.

Netanyahu voelt zich oppermachtig want hij weet dat de Amerikanen hem financieel zullen blijven steunen en anti-Israël resoluties in de VN zullen blijven vetoën, hoe oneens zij het ook mogen zijn met zijn beleid. En dat is natuurlijk schrijnend: de internationale gemeenschap durft het maar niet aan Israël eens te confronteren met repercussies voor onaanvaardbare politiek besluiten. En zo lang deze onverkwikkelijke situatie voortduurt en zo lang de Israëliërs zelf niet tot bezinning komen zal er geen vrede zijn in het Midden Oosten.

Geen opmerkingen: