vrijdag 26 februari 2016

Toomas Ilves houdt Europa een spiegel voor


Op 2 februari van dit jaar hield de president van Estland, Toomas Ilves, een indrukwekkende speech in het Europees parlement. Hij herinnerde eraan hoe Europa bijna bezweek onder de Eurocrisis, waarbij noord tegenover zuid kwam te staan. Om slechts luttele maanden daarna met een nog veel grotere crisis te worden geconfronteerd, die van de migratiegolven als gevolg van oorlog en terreur.

Hij citeerde William Butler Yeats' The second coming waarvan de eerste strofe als volgt luidt:
Turning and turning in the widening gyre
The falcon cannot hear the falconer;
Things fall apart: the centre cannot hold;
Mere anarchy is loosed upon the world,
The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere
The ceremony of innocence is drowned;
The best lack all conviction, while the worst
Are full of passionate intensity.
Ilves benadrukt echter dat hoe ernstig de huidige situatie ook is, we slechtere en zwaardere tijden hebben gekend. En we zijn ook echt in staat deze migratiecrisis te lijf te gaan mits we bereid zijn de lasten samen te delen. Maar we moeten ook de buitengrenzen van Europa beveiligen en een gezamenlijk asielbeleid ontwikkelen. Moet dat echt zo moeilijk zijn met de ervaringen van de Tweede Wereldoorlog in onze bagage? vraagt hij zich hardop af.

Ilves wijst erop dat deze migratiecrisis alleen maar wind in de zeilen van de populisten en de extremisten in Europa betekent die de onvrede onder de Europese burgers proberen uit te buiten, Dat kunnen zij alleen maar dankzij het gegeven dat de gevestigde politieke partijen hen in de steek laten.

Ilves' ouders zijn na de oorlog naar Zweden gevlucht, hetgeen nog steeds in zijn accent te horen is. Hij verklaarde te hopen dat er binnen een aantal jaren een nieuwe president van een vrij Syrië zou zijn die Arabisch met een Duits accent spreekt.

Vervolgens gaat Ilves in op de crisis die niet voorzien kon worden: de annexatie van de Krim door Rusland, waarbij elk veiligheidsverdrag in Europa geschonden werd. Een goed verstaander begrijpt dat Ilves hierbij Europa herinnert aan het feit dat de Baltische staten lid van de NAVO zijn, aan de grens van Europa met Rusland liggen en alle een aanzienlijk Russisch volksdeel onderdak bieden. Wat gebeurde in de Krim, kan zich herhalen.

Met het citeren van Yeats hekelde Ilves op een subtiele manier het Europees leiderschap. The falcon cannot hear the falconer. En hij schets het drama dat Europa staat te wachten wanneer de EU niet in staat of bereid is coherent beleid te ontwikkelen op de belangrijkste thema's waarmee we heden ten dage geconfronteerd worden.

Een indrukwekkende toespraak, naar mijn mening. Klik op de volgende link om hem zelf aan het woord te zien en horen: President Toomas Ilves in EU parliament


Geen opmerkingen: