zaterdag 20 februari 2016

Verraad ons niet...


...is de titel van een ingezonden artikel in de NRC (18 februari) van Sergii Leschenko, parlementslid in Oekraïne en Andriy Boytsun, directeur van het Centrum voor Economische strategie. In een kort en helder betoog schetsen zij de positie van Oekraïne - "de oostelijke grens van de Europese waarden" - op dit moment.

De prijs die het land betaalde voor haar huidige status bestaat uit anderhalf miljoen vluchtelingen en bijna tienduizend doden. Er is nu vrijheid van meningsuiting, geen perscensuur meer, de economie groeit bescheiden en er is een begin gemaakt met de bestrijding van corruptie. In 2015 klom Oekraïne dertien plaatsen hoger in de Transparency International Corruption Perception Index.

Zij eindigen hun open brief als volgt: "Serieuze, positieve veranderingen dus. Al kan het sneller. Corruptiebestrijding blijft cruciaal, evenzo het terugdringen van oligarchen. Voor de hervormingen is er nood aan steun van Europese vrienden. Niet een mes in de rug in de vorm van een 'nee' tegen de Associatieovereenkomst".

I second that emotion.





Geen opmerkingen: