zaterdag 27 februari 2016

Het is weer zover...


KPN doet het goed, vinden de bestuurders. Zo goed dat topman Eelco Blok een dubbele bonus heeft gekregen, meer dan een miljoen Euro. Vorig jaar kreeg hij ook al een bonus van € 425.000 maar die heeft hij toen onder druk van de samenleving ingeleverd. Dat hebben de commissarissen nu maar even rechtgezet.

Dat KPN al jarenlang aan het afslanken is, is niet van invloed op de bonus. De werknemers zouden ook een bonus krijgen, aldus de onderneming. Maar wedden dat die bonus heel wat kleiner is dan een jaarsalaris waar topman Eelco Blok leuke dingen van mag gaan doen?

Leuk hoor, die shareholders value. Maar bij KPN hebben ze nog steeds niet begrepen dat ondernemen anno 2016 er anders uit behoort te zien dan een tiental jaar geleden nog common practice was. Als de targets zouden worden geformuleerd in termen van behoud van werkgelegenheid, zou niet één bestuurder nog een bonus krijgen. En dat is precies wat er zo intens verkeerd is aan dit Angelsaksische business model. De menselijke factor stelt in het geheel niets voor en is volkomen irrelevant.

En die Eelco Blok moet zich diep, diep schamen. Dit is de man en zo ziet hij eruit.

Geen opmerkingen: