maandag 15 februari 2016

Keert de wal het schip?


Een uitstekend artikel in de NRC van 13 februari van Caroline de Gruyter waarin ze nog eens helder uit de doeken doet hoe en waarom niemand verantwoordelijkheid neemt voor Europa. Vrijwel alle vooroordelen over dat verre en ondemocratische Brussel kunnen probleemloos worden doorgeprikt. Ministers uit Europese landen trekken zonder probleem de nationalistische kaart als hen dat electoraal (beter) uitkomt. Ze tonen zich plots een tegenstander van Brussel nadat ze lange tijd meehielpen Europees beleid te ontwikkelen en vorm te geven.

Gruyters: "Eén van de grote problemen van Brussel is dat burgers de kwalificaties en legitimiteit van onderhandelaars zo in twijfel trekken, dat weinigen het nog over de inhoud van de Europese samenwerking hebben. Met denigrerende opmerkingen over hun eigen ambtelijke onderhandelaars in Brussel helpen politici de Europese geest om zeep.


Het probleem van Europa is niet de bankencrisis, de eurocrisis of de vluchtelingencrisis maar het probleem is vooral dat niemand Europa (nog) serieus neemt. Die bankencrisis ontstond doordat we banken internationaal lieten opereren zonder deugdelijk internationaal toezicht. Die eurocrisis ontstond doordat we de gemeenschappelijke munt nooit hebben ondersteund door begrotingsdiscipline. De vluchtelingencrisis ontstond doordat we de binnengrenzen weghaalden maar niet bereid waren gezamenlijk de buitengrenzen te bewaken.

Aldus Caroline Gruyters en mij lijkt dat een heldere analyse. Terecht waarschuwt ze dan ook dat wanneer wij (niet alleen onze politici maar ook wij, gewone burgers) onze verantwoordelijkheid niet nemen, Europa met een noodsnelheid tegen de muur zal knallen en dat we daar enorme spijt van zullen krijgen.


Geen opmerkingen: