maandag 22 februari 2016

HGO, een bezoek waard


Wij waren gisteren te gast bij Het Gelders Orkest dat werd gedirigeerd door de Rus Nikolai Alexeev. Het concert werd kort ingeleid met een praatje door de concertmeester van het orkest Cécile Huijnen. Het orkest timmert sowieso behoorlijk aan de weg en ik hoop dat dat zijn vruchten afwerpt.

Het HGO is immers een zeer goed orkest waar strijkers, hout- en koperblazers en slagwerk uitstekend met elkaar in balans zijn. En dat levert een prachtig geluidsbeeld op in een zaal die een zeer behoorlijke akoestiek heeft.


En dan het programma. Gisteren was het Rachmaninov. Voor de pauze diens tweede pianoconcert met aan de vleugel Boris Giltburg. Een jonge Russische pianist met een werkelijk fabelachtige techniek. Dat is ook wel nodig bij dit pianowerk. Sturm und Drang en volle romantiek. Een zeer krachtige vertolking die terecht dermate enthousiast werd ontvangen dat er nog een kleine toegift volgde. Ik zeg u: als deze Boris Giltburg langs komt, ga hem zien en beluisteren. U zult niet teleurgesteld worden.


Na de pauze de tweede symfonie. Opnieuw een zeer krachtig en romantisch werk. Rachmaninov nam er de tijd voor, ruim een uur vergde deze compositie. En geen moment van slapte in de luisterervaring. Heerlijke melodieën, die telkens in andere gedaantes terugkeerden, mooie langzame delen en een buitengewoon krachtig slot. Ik heb beide werken op CD maar er gaat niets boven het bijwonen van een concert. Zeker als het uitgevoerd wordt door het HGO!

Geen opmerkingen: