zaterdag 27 februari 2016

Griekenland verdient onze steun


Geen wonder dat de Grieken woedend zijn. Doordat Macedonië, Slovenië, Hongarije en Oostenrijk de grenzen dreigen te sluiten wordt niet alleen Schengen ten grave gedragen maar wordt ook de droom van een verenigd Europa ernstig bedreigd.

De Grieken dreigen nu opgezadeld te worden met een niet te stuiten stroom vluchtelingen. Dat kan het land niet aan natuurlijk, geen enkel land kan dat aan. De manier waarop Europa de Grieken nu in de kou laat staan is onverteerbaar.

Het land is tegen een ongekend hoge prijs door de financieel-economische crisis gesleept door toedoen van Europa en het IMF. Desondanks werd een Grexit voorkomen. Hoeveel zorgen hebben we ons daar wel niet over gemaakt. Nu, anderhalf jaar later zijn we er al bijna aan gewend dat de Britten ons gaan verlaten.

Onder druk wordt alles vloeibaar en dat zal Brussel merken. We hebben daar straks een parlement zitten dat nog slechts de status van een groot anachronisme heeft. Europe heeft 742 miljoen inwoners. Maar we zijn niet in staat en ook niet bereid om plaats te maken voor oorlogsvluchtelingen die onder erbarmelijke omstandigheden onze kant opkomen. Waar moeten ze anders heen? Is er een alternatief?

Als we bereid zijn tussen een en drie procent van onze eigen bevolking op te nemen als (tijdelijke) asielzoekers, kunnen we de toestroom vanuit het Midden Oosten en Afghanistan gemakkelijk aan. Het enige waartoe we bereid moeten zijn is deze last gezamenlijk en naar rato te dragen.

Neem een land als Oostenrijk dat achtkommazeven miljoen inwoners heeft. De opnamecapaciteit bij één procent zou dan 87.000 zijn. Maar die autistische Alpenbewoners willen maximaal tachtig vluchtelingen per dag opnemen, ofwel negenentwintigduizend per jaar. Let wel: in de eerste twee maanden van dit jaar kwamen er ruim 94.000 vluchtelingen aan in Griekenland!

Ditzelfde rekensommetje kunnen we voor alle overige staten maken en we zien dan prompt hoeveel solidariteit ons Europeanen waard is. We kunnen deze redenatie ook naar ons eigen land doortrekken. Samsom heeft natuurlijk volledig gelijk met de door hem genoemde 160.000 vluchtelingen die bij ons onderdak zouden moeten kunnen vinden. Had de regering maar niet geluisterd naar het COA en die kapitale blunder begaan van grootschalige opvang. Er is werkelijk niet één geldige reden te bedenken waarom kleinschalige opvang niet mogelijk of wenselijk zou zijn. Ook hier geldt dat iedere gemeente plaats zou moeten maken voor een tot drie procent van de eigen bevolking. Er zou niets aan de hand zijn en Wilders zou geen schijn van kans hebben gehad.

Kunnen we nog terug? Ik zie het niet gebeuren, ik vrees dat het veel te laat is. Het kwaad is al geschied. En bovendien zullen de Europese lidstaten niet bereid zijn echt samen te werken en een gezamenlijk beleid van gedeelde lasten te ontwikkelen. Voorbij is de solidariteit. Vaarwel Europese beschaving!

Maar laten we in ieder geval die arme Grieken helpen. Ik geef Tsipras groot gelijk met zijn dreigement Europese besluitvorming te zullen blokkeren wanneer iedereen de deur dicht gooit, recht in het gezicht van die geplaagde Grieken.

Geen opmerkingen: