zaterdag 27 februari 2016

De belangenverstrengeling van een neushoofd


Een paar handige onderwijsmakelaars richten een Vakcollege op en ontvangen daarvoor substantiële subsidies van de overheid. belastinggeld van u en van mij dus. De drie slimmeriken verkopen het overigens noodlijdende college aan een uitzendgroep voor goud geld. Omdat het concept in de onderwijswereld niet aanslaat en geen draagvlak krijgt, probeert de uitzendgroep het Vakcollege aan de overheid te verkopen.

De drie pientere baasjes lobbyen daarvoor bij diezelfde overheid maar vertellen er niet bij dat er een onderhandse deal met de uitzender is gemaakt op grond waarvan zij mee zullen delen in de winst uit verkoop. Die verkoop wil maar niet lukken en uiteindelijk gaat het Vakcollege over naar een stichting waarvoor minister Bussemaker nog eens een subsidie van € 975.000 uittrekt. Wel onder de nadrukkelijke voorwaarde dat er geen geld zal vloeien naar de uitzendorganisatie en/of de oorspronkelijke aandeelhouders.

Maar omdat de drie beunhazen slimmeriken zijn vertellen ze de minister niets van de onderhandse afspraak. Omdat de lucratieve verkoop aan de overheid niet doorging en onze drie vrienden door de uitzender werden betaald is er volgens hen niets aan de hand. Ze hebben immers geen belastinggeld ontvangen maar privaat geld.

Dit zijn de echte criminelen van deze tijd. Vergeet al die sloebers die een beetje bijkrabbelen, door een enkeling labbekakken genoemd. De echte misdaad vindt plaats vanuit pluche. En hoe heet de kartrekker van deze drie beunhazende onderwijsmakelaars? Hans de Boer. Inderdaad, de grofgebekte voorman van VNO-NCW. U weet wel, die man van dat prachtige gedicht van Jan Arends.

Nog maar eens een keer, dit is de man en zo ziet hij eruit.

Lees voor het hele verhaal het zeer uitgebreide artikel in de NRC van vandaag.

Geen opmerkingen: