zondag 24 januari 2021

Dan is de geschiedenis leeg

 

In de NRC van dit weekend staat een buitengewoon interessant interview met een zeer moedige vrouw: Ai Xiaoming,activist en documentairemaker en tevens hoogleraar Chinese literatuur. Alles wat riekt naar kritiek op het systeem is verdacht in China en Xiaoming moet dan ook op haar woorden passen en zo kan de volgende zin uit haar mond worden opgetekend: "zo zou ik kunnen vinden dat het éénpartijsysteem dé grondreden is waarom je in China niet vrijelijk kunt spreken, maar dat kan ik niet vinden, want dat is te controversieel".

Toch durft zij een openhartig gesprek aan te gaan en zij blijkt een moedige en tevens buitengewoon interessante vrouw te zijn. Zij is ervan overtuigd dat individuele geschiedenissen moeten worden vastgelegd. Doe je dat niet, zegt ze, dan is voor latere generaties niet te zien wat er ooit is gebeurd. En dan komt ze met die prachtige woorden: "Dan is de geschiedenis leeg. Dan zijn alle echte ervaringen gewist. Dan blijven er alleen concepten over. Dan worden doden een nummer, dan zie je er geen mens meer achter".

Zij vergelijkt die noodzaak van individuele geschiedenissen met Anne Frank: "dat ene meisje maakt de hele holocaust invoelbaar". In 2013 demonstreerde Ai Xiaoming tegen de verkrachting van schoolmeisjes. Omdat het demonstreren met borden verboden was, demonstreerde zij met op haar ontblote bovenlijf geschilderde protestleuzen. Dit is echt een moedige vrouw. En die paar woorden zijn echt onvergetelijk: dan is de geschiedenis leeg!


Geen opmerkingen: