donderdag 7 januari 2021

De chaos in de Verenigde Staten is ontluisterend; de Pax Americana is definitief voorbij

 

Niet eerder hesen de Amerikanen een man op het schild die een onmiddellijke en directe bedreiging vormt voor de Amerikaanse democratie of wat daarvan nog over is. Nooit eerder werd het Capitool bestormd door eencelligen die niet meer ontvankelijk zijn voor feiten of rede. Nieuwsuur liet gisteren een van de indringers zien die zijn naam uiteraard niet prijs wilde geven - je zou eens ter verantwoording kunnen worden geroepen voor je gedrag - maar zich presenteerde als een patriot. Hij stelde dat het Capitool van hen was, van het volk. Inderdaad is het parlementsgebouw van het volk, maar niet slechts van een paar eencelligen die geweld gebruiken zodra de regering hen niet welgevallig is. Het parlementsgebouw is van het hele volk maar wordt gebruikt door het parlement. De gewone burger heeft daar niets te zoeken, de essentie van de parlementaire democratie is immers dat de burgerij het bestuur over het land heeft uitbesteed aan gekozen politici, niet alleen aan de door jou gekozen politici.

De beelden van gisteren waren ronduit schokkend, zoals het ook schokkend was om te zien hoe Trump letterlijk zijn eencellige volgelingen aanzette en ophitste tegen het parlement. Zoals het ook schokkend was te zien hoe republikeinse senatoren die vier jaar lang de laarzen van Trump likten en die in koor bleven roepen dat de volstrekt eerlijk verloren verkiezingen inderdaad gestolen waren, nu opeens hun hachje proberen te redden. Kijk maar eens naar de video van de toespraak van Lindsey Graham, de lafste der lafaards.


Mitt Romney zei: "we gather here due to a selfish man's injured pride". En in mijn vorige post ziet u de emotionele Jesse Dollemore zijn zo treffende en juiste commentaar leveren. Ik weet het, de man heeft het hart op de tong maar dit zijn ook gebeurtenissen waarbij je je emoties nauwelijks in bedwang kunt houden. De beelden gisteren waren schokkend en onthutsend. Ontluisterend vooral. De grootste democratie ter wereld worden de VS wel genoemd. Die grootste democratie ter wereld staat op instorten.


Met dank aan Trump die een wereld creëerde die bestaat uit louter alternative facts, fake news en samenzweringstheorieën. Dat is een wereld waarin voor de rede geen plaats meer is, zijn volgelingen zullen tot in het eeuwige einde volhouden dat de verkiezingen gemanipuleerd werden. Zelfs het ontbreken van het kleinste snippertje bewijs brengt hen niet van de wijs. Wie weet hoe je dit onvoorstelbare probleem op kunt lossen, moet zich maar melden. Ik weet het niet.


Hoe de Amerikanen verder om wensen te gaan met de misdadige Trump is aan hen. Zij hebben mijn advies niet nodig. Ik houd me voorlopig maar vast aan het hoopgevende feit dat de Democraten voor de komende vier jaar zowel het Congres als de Senaat in handen hebben. Het land zou erbij gebaat zijn als de GOP in tweeën scheurde maar als het erop aankomt zijn de republikeinen lafaards, McConnell zal alles op alles zetten om de partij in stand te houden.


Als ik gelovig was zou ik nu tot god bidden om ervoor te zorgen dat Trump niet in de gelegenheid komt om zich in 2024 opnieuw aan te melden voor een presidentsrace. Hopelijk zit hij dan wegens hoogverraad achter slot en grendels.


Geen opmerkingen: