zondag 31 januari 2021

De wereld van gisteren

 

Zo luidt de titel van dit autobiografisch document van Stefan Zweig (1881-1942) Zweig, van joodse komaf, hoopte niets liever dan dat Europa tenminste op cultureel en intellectueel gebied verenigd kon worden. Twee keer werd zijn  hoop de bodem ingeslagen, twee maal door een wereldoorlog. Hij was een echte en overtuigde Europeaan.


De nazi's verbrandden zijn boeken en Zweig werd persona non grata in het donkerbruine Duitsland en dus ook in het inmiddels geannexeerde Oostenrijk, zijn geboortegrond. Hij emigreerde in 1939 naar Londen maar juist toen hij zich aanmeldde voor een Brits paspoort brak de Tweede Wereldoorlog uit. Zweig was stateloos vanaf dat moment en trok verder naar Brazilië waar hij op  22 februari 1942 samen met zijn vrouw zelfmoord pleegde. 

Opmerkelijk aan deze autobiografie is dat Zweig geen woord wijdt aan zijn huwelijk, echtscheiding en tweede huwelijk. Hij vermeldt slechts in twee hele korter zinnetjes de huwelijken. Nu ja, privé is privé, het gaat ons ook niets aan. En ook zwijgt Zweig in alle talen over Joseph Roth met wie hij in de jaren voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog wel degelijk meerdere malen contact, zo weten we uit andere bronnen.

Een prachtig boek, hoor dit De wereld van gisteren van een echte Europeaan. Wilt u meer weten? Klik dan hier.

Geen opmerkingen: