donderdag 28 januari 2021

Terug naar de schandpaal?

 

Uit onderzoek, lezen we in de NRC van 27 januari 2021, is gebleken dat er tenminste 1.055 mensen in een huurwoning wonen terwijl zij gezamenlijk 3.344 huizen bezitten. 88 Daarvan bezitten meer dan 5 huizen, 24 hebben meer dan 10 huizen en er is zelfs een geval bekend van iemand die 59 huizen bezit en toch in een huurwoning woont. Zieker en perverser kun je het in een nu al decennialang durend woningtekort niet krijgen. Deze mensen zijn zo onvoorstelbaar asociaal maar er is vooralsnog niets tegen te doen.

Er is een wetswijziging voor nodig om  deze trend te stoppen. Het is mij een raadsel waarom de Tweede Kamer daar niet binnen een maand serieus werk van maakt. De politiek kan dan meteen een einde maken aan een paar andere verwerpelijke trends: verbied dat buitenlandse bedrijven of investeerders zich op de Nederlandse woningmarkt begeven. Verbied dat private equity zich meester maakt van complete woningbestanden in binnensteden. Eis dat een woningeigenaar de woning uitsluitend voor eigen bewoning of voor bewoning door kinderen aanwendt.

Het liefste zou ik zulke huiseigenaren aan de schandpaal genageld willen zien, hun gedrag moet  in alle openbaarheid getoond worden. Natuurlijk snap ik dat zelfs zulke leden van de samenleving recht hebben op privacy en terug naar de schandpaal is niet aan te bevelen met een bevolking die voor een belangrijk deel uit eencelligen bestaat. Maar er moet toch een manier te vinden zijn om dit soort asociaal gedrag aan de kaak te stellen.

Geen opmerkingen: