woensdag 1 februari 2017

Alt Right


Alt Right lijkt de nieuwe Leitkultur in de Verenigde Staten te worden. Een soort burgerlijke pendant van de meer politieke Tea Party. Het orgaan is Breitbart en de grootste voorvechter is Steve Bannon, de vertrouwensman van Trump, de (kwade) genius achter de verkiezingsstrategie van Trump en ook de bedenker van de moslimban gericht op zeven natiestaten behalve de grootste financier en leverancier van terreur Saudi Arabië. Dat laatste is minder vreemd dan het lijkt: Trump heeft zeer grote zakelijke belangen in SA.


In 2014 verklaarde Bannon tegen de website The Daily Beast: "Lenin wilde de staat vernietigen en dat is ook mijn streven. Ik wil alles in elkaar laten storten en het volledige establishment vernietigen".


Deze man is door Trump toegelaten tot de nationale veiligheidsraad, het orgaan dat in belangrijke mate het buitenland- en veiligheidsbeleid van de VS bepaalt. Het is zeer verontrustend dat uitgerekend deze Raspoetin zo'n ongekende machtspositie heeft verkregen. Bush jr had ook zo'n adviseur waarvan velen (mijzelf incluis) meenden dat deze een veel te grote en vooral ook veel te rechtsradikale invloed had op de president en diens besluiten. Maar vergeleken bij Bannon was Karl Rove een kleuter.


Alt Right staat voor white supremacy, antisemitisme, racisme en anti-black en antifeminisme. Dit zijn geen kwalificaties die ik voor deze richting heb bedacht, neen het zijn door de beweging zelf uitgedragen overtuigingen.


Probeer eens de balans op te maken van tien dagen Trump, zijn kabinet is nog niet eens geïnstalleerd: abortuswetgeving van tafel geveegd, internationale handelsverdragen met één pennenstreek ongeldig verklaard, een mosliminreisverbod voor zeven landen maar de belangrijkste terreurleverancier buiten schot gelaten, de Brexit toegejuicht en Duitsland beschuldigd van het manipuleren van valuta, de EU geschoffeerd en als een Duits project getypeerd, het concept van alternatieve feiten geïntroduceerd hetgeen niets anders is dan cognitieve dissonantie op regeringsniveau, klimaatverandering ontkend en alle verwijzingen daarnaar van de website van TWH verwijderd, de media voortdurend geschoffeerd en beschimpt en zo kunnen we nog wel even door gaan.


Vele commentatoren storen zich aan de negatieve berichtgeving over Trump maar ik stoor mij mateloos aan zulke commentatoren. Trump is een despoot zoals Erdogan en Poetin en ik steun van harte Donald Tusk die Trump als een bedreiging van de EU beschouwt, net zoals Rusland en IS dat zijn (Tusk nam ook China in dit rijtje op maar die zou ik persoonlijk niet op één lijn met de beide andere willen plaatsen). De kans is groot dat de pogingen van Trump om de EU onderuit te schoffelen gaan lukken wanneer bij de komende verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland de populisten plots boven komen drijven. Het zijn donkere tijden.

1 opmerking:

Anoniem zei

De feiten liggen toch iets genuanceerder dan de heer Nuy wil doen lijken.

Als eerste GeenStijl die de feiten met bronnen onderbouwd, zodat de lezer zelf kan beoordelen wat de waarheid is.

De bronnen waarnaar GeenStijl verwijst, de Washington Post daar kan de lezer zelf oordelen of een en ander klopt.

CNN ook daar kan de lezer zich informeren.