dinsdag 21 februari 2017

Een sluipende staatsgreep


In een zeer interessant interview in de NRC van gisteren becommentarieert de vermaarde Duitse historicus Heinrich August Winkler de gebeurtenissen in Europa en de Verenigde Staten van de laatste maanden. Over Bannon: "Als Bannon zegt dat hij de gevestigde orde wil vernietigen, dan bedoelt hij niet alleen de Democraten en misschien ook de Republikeinse partij, dan bedoelt hij de checks and balances, het institutionele pluralisme van de Verenigde Staten. Een oorlogsverklaring aan de beste tradities van zijn land". Volgens Winkler gaat de cultuurstrijd van Trump en Bannon gepaard met een sluipende staatsgreep.

En over Europa merkt hij op dat de EU d ernstigste crisis in haar bestaan doormaakt. "Niet alle landen respecteren nog de fundamentele waarden van de Europese Unie, als de rechtsstaat en de scheiding der machten, die in 1993 in Kopenhagen zijn vastgelegd in de toetredingscriteria". Voor Winkler staat vast dat de EU alleen te redden is als de lidstaten nauwer met elkaar gaan samenwerken, niet alleen met elkaar maar ook met de neutrale landen in Europa, ook met Groot Brittannië.


Een renationalisering van de politiek zou voor Duitsland rampzalig zijn. "Na de Duitse hereniging in 1990 hebben we steeds gezegd, in de woorden van Thomas Mann: we willen een Europees Duitsland, geen Duits Europa. Ook wat betreft het asiel- en vluchtelingenbeleid moet er geen Duits Europa komen. Dat is een les die vooral links van het midden nog geleerd moet worden".

Winkler is blij met de komst van Martin Schulz waardoor er in Duitsland tenminste wat te kiezen valt. De Grote Coalitie moet niet permanent worden, zegt hij. "In een democratie hoort de mogelijkheid van een wisseling van de macht te bestaan".

Geen opmerkingen: