woensdag 15 februari 2017

Baudet gaat fors onderuit


Zappend zag ik gisteravond opeens Thierry Baudet in een programma van EO presentator Thijs van den Brink. Mijn eerste reactie was wegklikken maar om een of andere reden besloot ik toch maar eens te kijken. Wat heb ik mijzelf daarmee een plezier gedaan!


Thierry Baudet kwam er vertellen dat hij onze christelijke cultuur zo belangrijk vond. Niet dat hijzelf zo gelovig was, hij noemt zichzelf een agnostische cultuur christen. Ja, probeer dat maar eens uit te leggen. Verderop in het gesprek vertelde hij nog dat hij wel in de kerk kwam maar niet naar de mis ging maar het lukte hem maar niet uit te leggen dat hij eigenlijk niet zo veel met religie had maar wel vond dat er 'iets' was of moest zijn.

Baudet had een niet te volgen verhaal en ik denk niet dat er iemand was die hem begreep. Maar het kwam er wel op neer dat hij verdrietig werd van mensen die niet meer wisten waar Pasen eigenlijk over ging en dat bijzonder onderwijs heel belangrijk was en dat op Openbare Scholen les gegeven moest worden over het christendom. "Want wij zijn helemaal los geraakt van onze joods-christelijke wortels".

Maar vervolgens kregen twee andere gasten het woord en je zag de onmiddellijke ontreddering in de ogen van Baudet toen hij merkte dat hem niet de verwachte bijval ten deel viel maar kritiek. Cultuurtheoloog (wat is in godsnaam een cultuurtheoloog?) Frank Bosman verweet Baudet shoppen in de christelijke ethiek (dat gaf Baudet ook nog ronduit toe) en hield hem voor dat het nou juist zo belangrijk was dat de verschillende geloven met elkaar in gesprek gingen en bleven. Maar het werd nog veel erger voor Baudet toen Carola Schouten van de ChristenUnie hem ongeloofwaardig noemde want had hij niet zelf eerder beweerd dat "als het erop aankomt, vrouwen onderdrukt willen worden?" Wham! Recht in zijn gezicht.


Baudet stamelde dat hij zich daar niet in herkende maar Carola Schouten hield vast en vroeg hem of hij dan wilde ontkennen dat hij dat toch echt beweerd had. Met zo'n frontale aanval uit onverwachte hoek had Baudet niet gerekend. En van zijn punt - "FvD is de meest christendomvriendelijke partij van Nederland" - bleef hoegenaamd niets over. Nou had daar toch al niemand ook maar een jota van begrepen, dus veel ging er niet mee verloren.

Maar Baudet was nog niet uitgeblunderd. De rest van de discussie ging over het klimaat en een weerman had uitgezocht welke partijen een verantwoorde klimaatparagraaf in het programma hadden opgenomen. FvD hoorde daar niet bij en desgevraagd verklaarde Baudet doodleuk dat hij niet wist hoe hij de meningen van al die wetenschappers moest duiden. Maar FvD had toch een serieuze oplossing gevonden door vol in te zetten op duurzame innovatie en kernenergie, daar kwam immers geen CO2 bij vrij. Nee, maar wel radioactief afval waarvan de berging zo kostbaar is dat de vaten in Petten buiten staan weg te rotten omdat een professionele oplossing niet betaald kan worden. En dan weet Baudet opeens wel de mening van sommige commerciële techneuten naar waarde te schatten; techneuten die beweren dat het radioactief afval best wel veilig kan worden opgeborgen.

Nee, dit was geen beste beurt voor Baudet, politicus in spe. U weet, ik mag deze mentaal getroubleerde jongeman niet en ik geef met enig satanisch genoegen toe dat ik wel van zijn uitglijers genoot gisteravond. Moge zijn christelijke god en anders de alwetende Allah verhoeden dat deze non-valeur een zetel in het parlement weet te bemachtigen.

3 opmerkingen:

John Wervenbos zei

Deze verkiezingen zijn voor jou als het ware een verzoeking, Enno. Je maakt je duidelijk ontzettend druk. Je blogsite vormt dan voor jou misschien een goede uitlaatklep en doorgeefluik. Het zijn vreemde tijden, dat is absoluut waar.

enno nuy zei

Ja, de tijden van nepnieuws hebben ons een nieuw tijdperk binnengevoerd. En partijprogramma's op 1 A4 of het weigeren programma's door te laten rekenen door het CPB, dat beschouw ik als kiezersbedrog. Als mensen maar gaan stemmen, dat is het belangrijkste. En bij voorkeur niet strategisch stemmen natuurlijk.

Anoniem zei

Nepnieuws is van alle tijden, vooral gebruikelijk in linkse kringen, waar de waarheid ondergeschikt is aan het dogma. Dat heette in de analoge tijd gewoon propaganda. En de heer Baudet hier als vijandbeeld van de democratie presenteren is meer vermakelijk dan dat iemand dit serieus neemt.