zaterdag 4 februari 2017

De bijl aan de wortels van de Dodd-Frank Act


Trump is begonnen met het ontmantelen van de regulering van banken door de Dodd-Frank Act aan te pakken. In deze act werd het toezicht op de banken verscherpt, een van de belangrijkste maatregelen van Obama om de wereldwijde financiële crisis in 2008 te beteugelen.

Er wordt van Trump vooral beweerd dat hij zijn verkiezingsbeloften nakomt maar het is maar net om welk thema het gaat. Tijdens zijn campagne verklaarde hij keer op keer de veelverdieners van Wall Street wel eens aan te zullen pakken. En kijk eens wat er terecht kwam van zijn "drain the swamp" nu zijn kabinet vrijwel voltallig is: de ene lobbyist na de andere is minister geworden, geen rijken of superrijken maar daarvan weer de overtreffende trap.


Met de deregulering verdwijnt als eerste de consumentenbescherming, in de VS is dat de CFPB Consumer Financial Protection Bureau. De regering Trump heroverweegt de wetgeving die tot doel heeft dat pensioenadviseurs het belang van hun klanten voorop zetten; na deze heroverweging staat winstmaximalisatie weer fier op nummer één.

Een van de adviseurs van Trump, Gary Cohen verdedigt de deregulering als volgt: "Amerikanen gaan hierdoor betere keuzes en betere producten krijgen, omdat de banken niet meer honderden miljarden aan bureaucratische regels hoeven uit te geven".

Trump treedt met deze maatregelen in de voetsporen van Reagan, Clinton en Bush jr. Hoeveel schade zal deze narcist hebben aangericht voordat hem een halt wordt toegeroepen?

Geen opmerkingen: