woensdag 22 februari 2017

It's Trump or the Constitution


In een onheilspellende column in de NRC van 21 februari schetst Edward Luce, commentator voor de Financial Times, wat ons te wachten staat met Trump aan het roer in de VS. In hoofdlijnen komt zijn relaas er op neer dat de kwaliteit van het kabinet van Trump er weinig toe doet. Trump heeft een persoonlijkheid en karakter dat zich niet laat sturen. Ook niet ontvankelijk is voor ratio of gezond verstand.

Wie in de omgeving van Trump verkeert kan slechts kiezen uit loyaliteit of vernedering. En op dezelfde wijze gaat Trump om met de pers. Hij noemde de media als de vijand van het volk en de volgende logische stap is, aldus Luce, dat hij de media van verraad beschuldigt. Anonieme doodsbedreigingen zijn inmiddels voor veel journalisten in Washington de normaalste zaak van de wereld.

Op identieke wijze wordt ook de rechterlijke macht geslachtofferd. En ook de rechters die het inreisverbod ongeldig verklaarden hebben al doodsbedreigingen ontvangen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat dit alles in geweld uitmondt.

Waar zal dit enidigen, vraagt Luce zich af. Maar weinig adviseurs kunnen langdurig van nabij de verzengende hitte van een demagoog overleven, schrijft hij. En Trump heeft geen karakter dat zich laat hervormen. Hoe harder hij wordt belegerd, hoe harder hij uithaalt. Dit gevecht tussen deze president en de 'diepe staat' zal een lang en intens gevecht worden. En op een gegeven moment, aldus Luce, komt het dan neer op een keuze tussen Trump en de Amerikaanse Grondwet.


Geen prettig vooruitzicht, maar ik vrees dat Luce gelijk heeft. En hij staat hierin bepaald niet alleen. Denk alleen maar even aan de waarschuwende woorden van Heinrich August Winkler, waar ik eerder deze week over berichtte. Maar lees ook Shared Blue, Politico of de commentaren in de New York Times. We staan nog maar aan het begin van het tijdperk Trump.

Geen opmerkingen: