woensdag 1 februari 2017

DB, the continuing story


U kent hem vast nog wel, de grootste criminele vereniging van Europa: de Deutsche Bank. Het nieuwe jaar is net een maand oud en de bank - eens de trots van het Wirtschaftswunder - heeft al miljarden euro's aan boetes betaald.

Om niet te worden vervolgd voor het gesjoemel in de Amerikaanse rommelhypotheken trof de bank een schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie voor 7,2 miljard dollar. Gisteren werd de bank veroordeeld voor het witwassen van Russische aandelen in roebels. De boete bedraagt 425 miljoen dollar te betalen aan Amerika en 190 miljoen euro, te betalen aan Groot Brittannië.

Ik houd hier geen teller bij maar de DB heeft veruit de grootste boetes opgelegd gekregen van alle banken ter wereld. Je staat erbij en je kijkt ernaar. Er is niets tegen te doen. De bank vaarwel zeggen kan niet want de bank heeft mij er al uitgegooid. Omdat ik te weinig vermogen bezat waar de bank haar zinnen op kon zetten.


Probleem is natuurlijk dat de bank too big to fail is en teveel bedrijfskapitaal beheert. Zolang dit soort instituties maar door kan gaan met haar ronduit criminele gedrag heeft het geen enkele zin ons al te veel illusies te maken over het bestrijden van kleine criminaliteit. Hier begint het, bij die machtige bank, die ondanks haar verwerpelijke en asociale handelen toch een aura van respectabiliteit blijft behouden. Umwertung aller Werte.

Geen opmerkingen: