woensdag 1 februari 2017

Israël gaat gewoon door, zoals verwacht


Alweer heeft Israël bouwplannen voor nederzettingen aangekondigd, het grootste plan tot nog toe waarmee drieduizend nieuwe huizen worden gerealiseerd. Midden deze maand gaat Netanyahu op bezoek bij Trump. De minister van onderwijs, Naftali Bennet, wil Ma'ale Adudim annexeren, een grote nederzetting ten oosten van Jeruzalem. Daarmee zou de westelijke Jordaanoever worden gesplitst in een noordelijk en zuidelijk deel. Een dergelijke ingreep zou de tweestatenoplossing definitief onmogelijk maken.

De verwachting is dat deze annexatie wel degelijk zal worden uitgevoerd, zoals iedereen er ook rekening mee houdt dat de Amerikanen hun ambassade naar Jeruzalem zullen verplaatsen. We wachten de verdere ontwikkelingen af voor we tot een uitgesproken oordeel komen maar de voortekenen zijn uiterst ongunstig, niet alleen voor de Palestijnen maar zeker ook voor de wereldvrede. Grote woorden? Jazeker maar ik vrees dan ook het ergste.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Het plaatje met de tijdlijn klopt natuurlijk niet. Voor het UN plan bestond er niet zoiets als een Palestina. Omstreeks 1500 tot aan begin 1900 maakte Israël deel uit van het Ottomaanse rijk. Na 1918 meen ik te weten, werd dit een mandaatgebied onder voogdij van de Britten. Na de oorlog van 1948 was de Westbank geannexeerd door Jordanië en Gaza maakte deel uit van Egypte. Dezelfde Westbank na de oorlog van 1967 behoorde in feite aan niemand, en die status quo zou door onderhandelingen tussen de partijen Israël en de Palestijnen moeten worden opgelost.

enno nuy zei

Elk willekeurig plaatje zal door enige partij wel betwist worden. Het gaat hier natuurlijk om het gebied dat ooit Palestina heette en het gaat vooral om de trend. Die kan door vriend noch vijand ontkend worden.

Anoniem zei

Plaatjes zeggen vaak meer dan ze tonen. Dit obscuur plaatje is te vinden op een weblog met de illustere naam evolutie en is van een blogger met de naam Linda Brynner. De artikelen van Linda Brynner zijn een simplificatie van de Protocollen van de Wijzen van Sion

enno nuy zei

Dat is inderdaad geen beste referentie

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.