maandag 6 februari 2017

Philip Roth over Trump


De Amerikaanse schrijver Philip Roth (1933) publiceerde in 2004 zijn "The Plot Against America" waarin hij na probeerde te gaan wat er zou zijn gebeurd als Charles Lindbergh in 1940 de verkiezingen zou hebben gewonnen van Roosevelt. In The New Yorker gaf Roth een e-mail-interview en hij schrijft:


I was born in 1933, the year that F.D.R. was inaugurated. He was President until I was twelve years old. I've been a Roosevelt Democrat ever since. I found much that was alarming about being a citizen during the tenures of Richard Nixon and George W. Bush. But, whatever I may have seen as their limitations of character or intellect, neither was anything like as humanly impoverished as Trump is: ignorant of government, of history, of science, of philosophy, of art, incapable of expressing or recognizing subtlety or nuance, destitute of all decency, and wielding a vocabulary of seventy-seven words that is better called Jerkish than English. -- As for how Trump threatens us, I would say that, like the anxious and fear-ridden families in my book, what is most terrifying is that he makes any and everything possible, including of course, the nuclear catastrophe.

Zoals ik hier eerder aangaf, zijn er velen die waarschuwen voor een Trump-hype. In hun lezing zijn we geobsedeerd door de man en die obsessie ontneemt ons een helder zicht op de werkelijkheid. Nu ben ik zelf iemand die geregeld waarschuwde voor te grote woorden om mensen of fenomenen te duiden. Maar het ridiculiseren en demoniseren van de vrije pers, de wetenschap en de rechterlijke macht en het construeren van alternatieve feiten zijn meer dan zorgwekkende manipulaties om de democratie om zeep te helpen.


We kunnen niet alert genoeg zijn als het erom gaat de grondbeginselen van de democratie te verdedigen en te beschermen. We leven in een tijd waarin populisten aan de haal gaan met hun definitie van het volk. Kijk naar het filmpje waarin Beppe Grillo de vraag of het volk altijd gelijk heeft als volgt beantwoordt: "Het volk is het gelijk. Het hoeft geen gelijk te hebben, het is het gelijk zelf. Het volk is het antwoord en de vraag. Alles begint bij het volk. -- Het volk. Dezelfde taal, dezelfde visie. Dat is toch prachtig?" Het is de dictatuur van de meerderheid die voor minderheden geen plaats meer heeft. En dat is dan nog de light-versie van wat ons te wachten staat.


1 opmerking:

Anoniem zei

De kern in het genoemde boek draait om het antisemitisme van Lindberg, en de gevolgen die zijn presidentschap voor de Joden zou hebben betekend. Philip Roth vreest Trump dan ook niet voor antisemitisme maar voor een Nucleaire catastrofe. Het gebruik van dat soort doemscenario's zonder enige realistische onderbouwing, is niet meer dan stemmingsmakerij. Philip Roth is slechts een schrijver en zijn mening is interessant maar meer ook niet.

Wikipedia citaat
"In 2004 verscheen The Plot Against America, dat gezien wordt als een ander hoogtepunt in Roths oeuvre. Dit boek is een 'what-if' geschiedenis, die zich afspeelt in de VS tijdens de jaren dertig, wanneer de verkiezingen niet door de zittende president Franklin D. Roosevelt worden gewonnen, maar door vliegpionier Charles Lindbergh, waarvan bekend is dat hij benaderd is voor het presidentschap en wiens nazi-sympathieën en isolationisme gedocumenteerd zijn. Onder 'president Lindbergh' worden er allerlei antisemitische wetten doorgevoerd in de VS, waartegen de joodse familie waar de roman om draait, zich moet verweren."