zondag 26 februari 2017

Politieke bijziendheid


In een uitstekend interview met socioloog Jan Willem Duyvendak in de Volkskrant dit weekend wordt de lezer een helderder beeld van de werkelijkheid geboden dan de doemscenario's die de nationalistische populisten ons doorgaans voorhouden. U kunt het hele artikel hier lezen Interview Jan Willem Duyvendak

Ik beperk me hier tot enkele hoofdlijnen van zijn verhaal. De belangrijkste is dat groepen Nederlanders tegenover elkaar worden geplaatst. Als de boze Nederlander achter Wilders kruipt en de boze allochtoon achter Kuzu, ja dan hebben we een perfect recept voor steeds grotere tegenstellingen en alles wat daaruit voort kan vloeien.

Nationalisten kijken niet meer over der grens en zo worden tal van zaken als typisch Nederlands gepresenteerd terwijl ze dat helemaal niet zijn. Dat geldt onder andere voor homo- en vrouwenrechten die ook buiten onze landsgrenzen van steeds groter belang zijn geworden. In plaats van deze rechten als mensenrechten te presenteren, doen we het voorkomen alsof het Nederlandse waarden zouden zijn.

De werkelijkheid is dat steeds meer moslims in Nederland voorstander van het homohuwelijk zijn. En uit onderzoek blijkt dat niet zozeer Nederland islamiseert (het spookbeeld dat Wilders nu al jarenlang roeptoetert) maar de de moslims vernederlandsen. Langzaam weliswaar maar de trend is onmiskenbaar. Dat laat natuurlijk onverlet - voeg ik hier aan toe - dat zich ook hier onverdraagzamen manifesteren en onder de moslims hebben we het dan vooral over de salafisten. Duyvendak: "Het ironische is dat de opvattingen van PVV-stemmers en moslims over vrouwen- en homorechten dicht bij elkaar liggen. PVV-stemmers zijn maar een klein beetje progressiever. Moslims in Nederland zijn ook iets progressiever dan moslims in andere Europese landen".

Belangwekkend en zeer op zijn plaats vind ik de laatste constatering van Duyvendak: "De allergrootste problemen zijn juist niet nationaal. Hoe kan het dat populisten zich niet bezighouden met ecologische zaken en de toekomst van de planeet? Dat is op het eerste gezicht onbegrijpelijk. Maar als je het nationale hebt omarmd als de allesbepalende factor, zie je bepaalde kwesties blijkbaar niet meer. Er ontstaat een bijziendheid waarbij niet alleen het buitenland, maar ook de lange termijn uit het oog wordt verloren".

foto: Aurélie Geurts

2 opmerkingen:

Anoniem zei

socioloog Jan Willem Duyvendak werkzaam aan Universiteit Amsterdam, denkt ons te kunnen vertellen hoe PVV en VVD stemmers over het een en ander denken. Maar Sociologie is niet meer dan een vorm van betweterij. Sociologen werpen zich op als experts in een materie, waarover iedereen al kennis en opinies bezit: de sociale werkelijkheid waarin wij leven. De term waarmee zij hun aanspraak kracht bijzetten, is 'wetenschap': zij pretenderen dat hun kennis van de sociale werkelijkheid berust op `wetenschappelijke' waarnemingen en conclusies, maar zijn in het gunstigste geval te kwalificeren als verzinsels.

Anoniem zei

Duyvendak heeft zijn redeneringen ook nooit voor kritisch publiek verdedigt.