donderdag 11 maart 2021

De kunstwereld is totaal verziekt

 

Meer dan 60 miljoen dollar bracht het eerste digitale kunstwerk op. De maker is Beeple, waarachter een Amerikaan schuil gaat, de 39-jarige grafisch vormgever Mike Winkelmann.De titel van deze collage luidt The First 5,000 Days en hij bestaat uit 5.000 plaatjes van in totaal 21.096 x 21.096 pixels. Ter vergelijking: het plaatje hierboven heeft 600 x 600 pixels, een factor 35 kleiner dus.

De eigenaar krijgt een digitaal certificaat: een NFT, non-fungible token, ofwel een niet-inwisselbaar bewijs. De technologie hierachter is dezelfde als gebruikt wordt om transacties met cryptomunten als de bitcoin op echtheid te controleren. Je koopt dus een stukje blockchain.

De wereld van de kunstverzamelaars is volledig losgezongen van de dagelijkse realiteit van gewone mensen. De handelswaarde van kunstwerken heeft niets maar dan ook helemaal niets van doen met de artistieke waarde. Ik zou toch zeggen, wie zich kan permitteren voor een digitaal kunstwerk meer dan 60 miljoen dollar te betalen en daartoe ook bereid is, moet zich diep schamen.


Geen opmerkingen: