zaterdag 6 maart 2021

SP, denk twee maal na voor je begint aan kabinetsdeelname!

 

Gisteravond was het de beurt aan Lilian Marijnissen van de SP. Ook zij werd kritisch ondervraagd, zoals het hoort. Wollaars wees er terecht op dat er in de SP-er verschillende zielen huizen: de activist, die kritisch staat tegenover kabinetsdeelname, de socialist die graag zou zien dat er eens resultaten werden geboekt en de in cultureel opzicht meer conservatieve SP-er die weinig op heeft met migratie en die behalve de socialistische inkomenspolitiek toch vooral een wat rechtsere agenda voert.

Marijnissen erkende dat de gemiddelde SP-er misschien een wat complexe ziel kan hebben maar wist wel goed over het voetlicht te brengen dat de SP staat voor 'sociaal en gelijkheid'. Rutte feliciteerde haar met een frisse en vrolijke campagne en dat compliment is terecht, ook al zit je als lijsttrekker van de SP nu niet te wachten op een compliment van iemand als Rutte.

Gaande het interview wees de lijsttrekker erop dat de SP wel degelijk een aantal wapenfeiten kon presenteren (denk aan de toeslagenaffaire) maar ze moest ook erkennen dat veel van zulke kleine overwinningen in het gedrang kwamen tussen al het Corona-geweld. Wollaars hield haar voor dat de SP er nu ook niet in was geslaagd met een eigen Corona-benadering te komen maar persoonlijk vond ik dat een wat onzinnig verwijt. Ik ben van mening dat het parlement de regering zeer kritisch dient te volgen in de aanpak van de Corona - en volgens mij gebeurt dat ook - maar dat het geen zin heeft om te proberen op dat terrein met een geheel eigen visie te komen.

De eerste vragensteller was - heel pregnant - de voorzitter van de jongerenclub Rood van de SP., Olaf Kemerink. Er is natuurlijk enorm veel gedoe geweest tussen de moederpartij en de jongerenclub - en mijn persoonlijke mening is dat de SP die discussie niet op een verstandige manier heeft gevoerd, in zulke zaken blijkt het partijbestuur nog steeds uit gestaalde kaders te bestaan - maar zowel Marijnissen als Kemerink gingen op een uiterst correcte manier met elkaar om. Zo kan het dus ook.

Het meest sprekende statistiekje uit dit interview was afkomstig uit een onderzoek van de Universiteit van Groningen. Het is algemeen bekend - en de statistieken ondersteunen dat ook - dat meeregeren met de VVD vrijwel altijd tot stemmenverlies leidt. Maar dit stemmenverlies is nergens zo groot als bij de SP. Over de periode 1990 tot 2020 bedraagt dit verlies zelfs gemiddeld 40%. Cijfers die een omineuze waarschuwing inhouden!

Hoe het ook zij, Marijnissen bleef uitstekend overeind in dit interview en ze maakte een zeer gemotiveerde indruk en had haar zaken goed op een rij. Het minst verstandige standpunt van de partij is het voornemen afscheid te nemen van de Euro. Ik weet niet welke analyse daaraan ten grondslag ligt maar het lijkt mij een heilloze weg.

Geen opmerkingen: