vrijdag 5 maart 2021

Ploumen werd behoorlijk gemangeld

 

Het ging meteen al mis tijdens het interview dat Marielle Tweebeeke had met partijleidster Lilianne Ploumen van de PvdA. In een inleidend filmpje werd opgemerkt dat Ploumen verrassend opeens tot minister werd benoemd. Volkomend terecht merkte Ploumen toen op dat niemand zo'n opmerking ooit over Wopke Hoekstra zou maken en dat zij voordat ze minister werd toch al aardig wat relevante wapenfeiten achter de rug had. Ik vond dat Tweebeeke wel wat defensief op deze terechte kritiek reageerde.


Vervolgens werd Ploumen om de oren geslagen met negen kwesties waarin de PvdA inmiddels een draai van 180 graden heeft gemaakt. Het is natuurlijk terecht dat een politieke partij kritisch bevraagd wordt maar wat hier nadrukkelijk speelt en wat niet als zodanig benoemd werd is natuurlijk de moeite die de sociaaldemocratische partijen eigenlijk overal hebben met de moderne samenleving. Na de financiële crisis moest er fors hervormd en dus bezuinigd worden, hoe ver reikt de eigen verantwoordelijkheid van de burger, hoe lang ga ja mee in het steunen van het bedrijfsleven opdat banen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen enzovoort.

Wat ook niet hielp waren de kiezers die in de studio een vraag mochten stellen aan de partijleider. De eerste vragensteller was overduidelijk gestrest, zeer verbolgen over de partij en had ook moeite om in weerwil van zijn boosheid netjes te blijven. Dat bleef hij overigens wel maar ik vond hem te emotioneel voor zo'n kort item. Daar kan geen enkele partijleider goed op reageren.

De PvdA heeft momenteel nog slechts 9 zetels en Lilianne Ploumen hoopt op dubbele cijfers. Met 1 zetel winst is haar doelstelling dus al gehaald. Iets meer ambitie zou niet gek zijn. Hoe gaat de PvdA die draai van 180 graden financieren? Vooral door het verhogen van de lasten voor het bedrijfsleven. 42 Miljard wordt opgehaald bij de multinationals, de big tec bedrijven die helemaal geen belasting betalen en bij de miljonairs en miljardairs. Dat is natuurlijk een gigantisch bedrag dat volgens mij van realiteitszin gespeend is. Zelfs de SP durft niet zover te gaan. Ik wil niet zeggen dat ze bij de PvdA de weg kwijt zijn maar ik zie de sociaaldemocratie in ons land niet gauw fier overeind komen. Mij lijkt het een achterhoedegevecht.

Geen opmerkingen: