donderdag 4 maart 2021

Excessief of ook pervers?

 

Mevrouw Jaska de Bakker werkt vier jaar bij FrieslandCampina en vertrekt daar deze zomer. Volgens de RvC is er geen sprake van een gedwongen vertrek. Toch krijgt mevrouw de Bakker een meer dan riante vertrekpremie mee, waarover de onderneming ook nog eens € 700.000 belasting moet betalen. FrieslandCampina is een boerencoöperatie waarbij 17.000 boeren zijn aangesloten. Voor het eerste sinds 2008 is er dit jaar  geen sprake van een winstdeling voor de deelnemende boeren. In termen van de fiscus is hier sprake van een excessieve beloning voor mevrouw Bakker.

Bij Ahold-Delhaize weten ze er ook wel raad mee. Ik citeer even uit de Volkskrant: " Topman Muller kreeg 1,1 miljoen euro basissalaris, 1,65 miljoen euro bonus en 2,94 miljoen euro aandelenwinsten, naast een pensioenbijdrage van 77 duizend euro en 257 duizend euro aan overige inkomsten. Daardoor komt zijn beloning uit op 6,02 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 4,36 miljoen euro".

Beide bedrijven laten weten dat ze niets anders doen dan een eerder overeengekomen contract nakomen. De topman van Ahold-Delhaize verdient nu 122 maal zoveel als de gemiddelde werknemer van het bedrijf. Op businessinsider.nl lezen we dat een factor 40 als aanvaardbaar wordt beschouwd, maar er wordt nergens bij verteld waar die factor op gestoeld is.

Ik ben niet jaloers op mevrouw Bakker of meneer Muller maar bent u het met mij eens als ik zeg dat hun beloning niet alleen excessief maar ook pervers is?

Geen opmerkingen: